петък, 26 април 2024 г.

Най-вълшебните европейски градове за Коледа – Част 2

снимки: travelaway

Коледа в Европа е синоним на сняг, почитани от времето традиции, готически църкви с приказни хорове и очарователни средновековни площади, оживени от цветни коледни базари.

Някои градове празнуват празниците с размах, други със собствени обичаи, а някои просто са най-добри за посещение през това време на годината.

Съчетавайки идилична древна архитектура, приказни празнични панаири и сладки зимни аромати, които връщат спомени от детството, пътуването до един от тези идеални за празника европейски градове ще превърне всеки Гринч в любител на Коледа.

Копенхаген, Дания

Коледа намира Копенхаген, изпълнен с блестящи светлини, празничен дух и hyggelige кафенета, където изобретателният дизайн и легендарният датски уют се съчетават хармонично, за да направят вашето преживяване уникално. Украсен с коледни базари и изискана украса, целият град излъчва специална атмосфера.

Но никое друго място в града не е обвито в коледна магия като световноизвестните градини Тиволи. Всяка година вторият най-стар увеселителен парк на планетата се превръща в зимна страна на чудесата с грандиозни коледни светлинни дисплеи, вълнуващи атракции и сладки малки сергии, продаващи всякакви подаръци и традиционни стоки.

Допълнете своята Коледа в Копенхаген с разходка по красиво декорирания крайбрежен квартал Nyhavn; посещение на причудливия коледен базар в Християния; или участвайте в традицията за коледна трапеза на Royal Copenhagen – 50-годишно събитие, включващо шест дизайнерски коледни маси, всяка със своя собствена история и значение.

Рованиеми, Лапландия

Със своите неземни мразовити пейзажи, ярко осветени дървета и сложни ледени скулптури, без съмнение Рованиеми е един от най-добрите европейски градове за Коледа. А фактът, че самият Дядо Коледа живее само на 8 километра, само допринася за магическата му привлекателност.

В допълнение към перфектните розови сутрини като пощенска картичка и оживеното село на Дядо Коледа, което очевидно е основната черта на града, Рованиеми предлага на посетителите еклектичен набор от музеи и още по-голям избор от зимни дейности – помислете за вълнуващи разходки с елени и хъски, сафарита с моторни шейни и грандиозни обиколки на Северното сияние.

Нюрнберг, Германия

Няма по-добро време да посетите Нюрнберг от коледния сезон, когато градът се превръща в истинска зимна приказка. Дом на един от най-старите и зрелищни коледни базари в Германия, а оттам и в света, този живописен средновековен град в Бавария посреща своите посетители с феерия от коледни стоки, традиции и дейности.

Разкошно украсените сергии, разположени около средновековните площади на града, предлагат всичко – от lebkuchen (известните местни хапки), старомодни дървени виенски колела и кабини с glühwein, до висококачествени ръчно изработени сувенири като камбанки, свещи и фолиокрили ангели.

В допълнение към легендарния Christkindlesmarkt, Нюрнберг има дълга традиция в производството на играчки и това може да се наблюдава най-добре в Музея на играчките в града.

Лондон, Англия

Ослепително улично осветление, страхотни витрини и много празнични забавления правят Лондон един от най-добрите коледни градове в Европа. Наистина не би могло да бъде иначе!

Като действие от „Коледна песен“ на Чарлз Дикенс, столицата е изпълнена със зашеметяващи пързалки, събития с викторианска тематика и концерти на магически песни, които ще разтопят сърцето на всеки Гринч.

Насладете се на празничния дух в Winter Wonderland в Хайд Парк; присъствайте на запомнящо се представление в прекрасна обстановка в катедралата Сейнт Павел или Роял Албърт Хол; и посетете Kew Gardens в Западен Лондон за прекрасно сезонно пазаруване, вкусни лакомства и някои от най-зрелищните коледни светлини, които някога ще видите.

Ако коледното пазаруване в Лондон е вашият приоритет, ще бъдете разглезени за избор в чудесно креативните панаири на града. Очарователният коледен базар в Tate Modern е пълен с ръчно изработени дървени играчки, украсени меденки и красиви традиционни декорации, докато Hyper Japan в Tobacco Dock е отлично място за закупуване на уникални, екзотични подаръци, пиршество със суши и саке и участие във всички работилници.

Ако обичате повече дизайнерски стоки, отидете в павилиона за екология на Mile End, където над 50 художници показват своите уникални ръчноизработени творения, от домакински съдове и керамика до дрехи и бижута.

Брюж, Белгия

Ще бъде трудно да намерите по-очарователен град в Европа от Брюж, с неговите приказни канали, сгради, които изглеждат сякаш са направени от меденки, и елегантни карети, теглени от коне, които тракат по средновековните калдъръмени улици.

Около Коледа Гроте Маркт, главният площад на града, се превръща в магическо царство, украсено с мигащи светлини, страхотна ледена пързалка и очарователни дървени хижи, пълни до ръба със сувенири, празнични орнаменти и божествен белгийски шоколад.

Декември е и месецът на Фестивала на ледените скулптури в Брюж – едно от най-добрите зимни събития в Европа, което се провежда всяка година на площада пред ЖП гарата на града и включва прекрасни творби на международни художници.

Париж, Франция

За европейска коледна ваканция с „je ne sais quoi“ се отправете към френската столица, където мощните катедрали кънтят от песни на живо, миризмата на прясно изпечени кроасани изпълва въздуха, а коледните елхи са висша мода.

Ако има едно място, сравнимо с Ню Йорк по Коледа, това е Париж. Градът на светлината блести още по-ярко през декември, когато брилянтни декорации и милиони искрящи крушки украсяват елегантните му булеварди и емблематични паметници в нощта. Отново 400-те дървета по булевард Champs-Elysées ще бъдат украсени с блестящи червени светлини от прочути дизайнери, а красиви дървени хижи ще се появят във всеки един квартал.

Ако посещавате Париж за Коледа с малките, не забравяйте за Дисниленд; с ослепителни празнични украси, цветни коледни паради и весели срещи с Дядо Коледа, това е прекрасно преживяване, което се случва веднъж в живота за цялото семейство! Добавете блестящи пързалки за кънки и въртележки от 19-ти век и приканващи шоколадови бонбони и получавате един от най-добрите градове в Европа за Коледа с деца.

Източник: travelaway

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html