събота, 20 април 2024 г.

Никола Минчев: Главният прокурор ще се смени през закона за съдебната власт

Никола Минчев Кадър: бТВ

Темата за смяната на главния прокурор е много наболяла. На първо място минава през Антикорупционната комисия. За момента промените във ВСС могат да се направят през Закона за съдебната власт. Единият от начините е съветът да стане временен. Конституцията сама по себе си е добра, но има части, по които могат да се правят промени. В дневния ред на парламента е закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, за което не стигна време на 46-ото НС. Това заяви новият председател на Народното събрание Никола Минчев.

Най-малко трябва да тръгне дебат по проекта на президента за конституционни промени, но той първо трябва да ги внесе.

Темата за смяната на главния прокурор е много наболяла, изисква малко повече време, прокурорските промени трябва да се направят през закона за съдебната власт, посочи още председателят на парламента.

Един от начините, по които главният прокурор влияе, е централизираната структура на прокуратурата, което му дава възможност да влияе върху всички прокурори, промяната в тази структура на ВСС минава обаче през конституционни промени, което я прави по-трудна, посочи Минчев.

Въпросът за справедливостта е много наболял в обществото, поради което съдебната реформа е сериозен приоритет на повечето политически формации, включително на тези, които преговарят за коалиционно споразумение, отбеляза той.

Коледната ваканция за Народното събрание може да не е обичайната, стана ясно от думите му.

Има доста важни задачи и може би няма да е пълната ваканция, но предстои дебат в парламента, съобщи Минчев.

С Кирил Петков се познавам от около 6-7 години по професионални линии. Занимавали сме се и с доста каузи и проекти за защита на плажа. Той е човекът, който ме покани в „Продължаваме промяната“. С Асен Василев се запознах вече, влизайки в проекта. След като той ми се обади и ми предложи да бъда част от тези министри, беше трудно да кажа „не“. Желанието ми за промяна в страната беше причината да се включа, коментира още Минчев.

Той не е бил член на друга партия до момента.

Надявам се, че в настоящето Народно събрание наистина ще има ползотворен дебат. Нашата цел е да правим политика по нов начин, по правилен начин., посочи председателят на НС.

По думите му, това, което е било до момента – НС да е придатък на изпълнителната власт, е ситуация, която ще бъде избягвана в новия парламент.

Ще бъдем истинска парламентарна република, заяви Минчев.

В Народното събрание е възприето тълкуване, че поради специфичния допуск, сградата не се води обществена в общоприетия смисъл и затова не се прилагат всички разпоредби на министъра на здравеопазването за допуск до обществени сгради. Така той отговори на въпрос дали от депутатите трябва да се изисква зелен сертификат. Той призна, че самият е ваксиниран и добави, че ще бъде помислено дали това тълкуване съответства на реалната ситуация.

Идната седмица ще бъде сформирана комисия за промени в правилника, стана ясно още от думите на Минчев, но като цяло той смята настоящия за добър. Председателят на парламента е против т.нар. политическо номадство в НС – депутати от една парламентарна група да преминават в друга. Правилникът поне от 10 години не позволява това и смятам, че няма да се коригира, уточни той.

Минчев съобщи, че ще има ротация на заместник-председателите на парламентарната трибуна, защото са седем, а пултовете им са шест.

В личен план парламентаризмът не е нов в рода му – прадядото на Минчев – Сирко Станчев, е бил депутат в последните две НС преди 9 септември, осъден от Народния съд и убит. Не разчитам на това ДНК, за да се справя в този парламент, заяви Минчев.

Източник: 24 часа

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html