петък, 19 април 2024 г.

Най-вълшебните европейски градове за Коледа – Част 1

снимки: travelaway

Коледа в Европа е синоним на сняг, почитани от времето традиции, готически църкви с приказни хорове и очарователни средновековни площади, оживени от цветни коледни базари.

Някои градове празнуват празниците с размах, други със собствени обичаи, а някои просто са най-добри за посещение през това време на годината.

Съчетавайки идилична древна архитектура, приказни празнични панаири и сладки зимни аромати, които връщат спомени от детството, пътуването до един от тези идеални за празника европейски градове ще превърне всеки Гринч в любител на Коледа.

Прага, Чехия

Прага, готическата приказка на Европа, празнува Коледа с блясък и величие, нейната спираща дъха архитектура предоставя наистина драматичен фон за отпиване на ароматно греяно вино и изгубване в коледната треска.

Зимата в чешката столица е свежа и хладна, но да се разхождате по калдъръмените й алеи, които шепнат за призраци от бурното минало, покрай прекрасни готически сгради, покрити със свеж сняг, е като да влезете в коледна картичка.

Коледните базари в Прага са сред най-известните в Европа, предоставяйки отлична възможност да откриете традициите, културните ценности и вкусната кухня на тази без излаз на море страна от Централна Европа, пропита с история. Най-големият, най-старият и най-впечатляващ е този, разположен на площада на Стария град, в подножието на църквата Дева Мария преди Тин. Въпреки това, тези, които се провеждат на площад Вацлав и Náměstí Míru, са еднакво привлекателни.

Накъдето и да погледнете, весели, красиво украсени дървени колиби, пълни с празнични лакомства, продават всичко – от артикули за занаятчийски подаръци и красиви украшения за коледно дърво до типични чешки деликатеси като печени шунки или Trdelník, традиционен горещ сладкиш, покрит със захар. Цялата сцена е анимирана от музика, светлини, конюшни за животни и сцени от рождество Христово.

След като напълните пазарската си чанта с всякакви блестящи декорации, загрейте се с гореща чаша греяно вино и се завъртете на ледената пързалка или посетете някой от приказните концерти, които се провеждат в забележителните църкви и зали на града по време на Коледа.

Виена, Австрия

Трудно е да се намери град, който празнува Коледа с такава грация и елегантност като Виена. Искрящите, елегантни коледни базари, легендарната култура на кафенета и очарованието на стария свят придават на града магическа привлекателност, докато имперската му архитектура – огряна в мигащи светлини – създава прекрасен фон за една забавна зимна почивка.

Насладете се на glühwein, колбаси и прясно изпечени сладкиши на вездесъщия Christkindlmarkts във Виена; карайте кънки на Ратхаусплац; посетете музея на снежния глобус в 17-ти район; и не забравяйте да резервирате билет за един от легендарните коледни концерти, които се провеждат в разкошните църкви на града през това време на годината. Най-известният е Коледа във Виена от Хора на виенските момчета във Wiener Konzerthaus, но има изобилие от класически изпълнения и камерни музикални събития, от които да избирате.

Кьолн, Германия

От края на ноември до навечерието на Нова година, най-големият град на Рейн, който е родното място на греяното вино, е домакин на не по-малко от 7 коледни панаира, някои от които уникално тематични, други автентични и наситени с традиции.

Считани за едни от най-добрите коледни базари в Германия, тези зимни атракции, разпръснати из цял Кьолн, са прекрасна възможност да влезете във вълшебната атмосфера на Коледа и да се запознаете с обичаите на тази очарователна нация, която роди коледните базари.

Страсбург, Франция

Дом на най-стария коледен базар във Франция, великолепна готическа катедрала и очарователен Стар град, включен в списъка на ЮНЕСКО, старинният град в Елзас близо до границата с Германия е фантастична дестинация за вашето зимно пътуване. Определено ще харесате възхитителните Marchés de Noël, разположени на историческите площади на Страсбург, и сложните дисплеи, които украсяват дървените къщи в града всяка година.

В сянката на нейната могъща катедрала ще откриете близо 300 традиционни дървени сергии, пълни с прекрасни украшения за коледно дърво, привличащи погледа фигурки на Рождество Христово и сърдечни сезонни специалитети като печени кестени, бисквитки bredele или vin chaud (греяно вино). Атмосферата се оживява от пеене на коледни песни и блестящи пързалки за кънки, на които трудно бихте устояли на изкушението да скочите.

Вроцлав, Полша

По време на зимните празници Вроцлав, 4-ият по големина град в Полша, съблазнява посетителите с възхитителен коледен базар, който датира от 16-ти век. Улиците са украсени с ярки декорации, Старият град излъчва енергия и добри вибрации, а коледни песни кънтят в Rynek, зашеметяващ площад с цвят на бонбони, чиито унгарски, немски и италиански влияния предизвикват разнообразието на града.

Вроцлав беше обявен за Европейска столица на културата през 2016 г., така че очаквайте да откриете град, пълен с история и събития, с младежка атмосфера, уникална архитектура и впечатляващ културен живот. Въпреки това туристите са по-малко и цените са по-ниски, отколкото другаде в този списък, което го прави една от най-очарователните коледни дестинации в Европа.

Талин, Естония

Със защитения от ЮНЕСКО средновековен Стар град, който изглежда направо от страниците на детска книга с приказки, Талин е възхитителен през цялата година, но зимата му придава уникален характер.

Площадът на кметството (Raekoja Plats), с неговите фасади в пастелни нюанси, улични лампи от стария свят и малки дървени колиби, гъмжащи от занаятчийски стоки, е вълшебна сцена по време на празниците, както и високото коледно дърво, което блести на фон от прясно посипани със сняг покриви. Атмосферната естонска столица всъщност е градът на първата обществена коледна елха – издигната на площада на кметството през 1441 г.

Коледният базар в Талин е един от най-очарователните и автентични в Европа, възхитително носталгичен набор от сергии, драпирани с фенери, продаващи всичко – от вълнени шапки и ръчно издълбани дървени орнаменти до обилна естонска храна и напитки.

Други зимни атракции включват откритата пързалка за кънки на улица Harju, Коледното селище в Естонския музей на открито, както и списък от странни събития, посветени на коледната тема. Освен това Талин е родината на марципана, така че, ако обичате сладко, не пропускайте Музея на марципана, където можете да сглобите свои собствени вкусни фигурки.

Добавете заснежени ски пътеки, задушени сауни и лабиринт от хубави калдъръмени улици, облицовани с уютни кафенета и кокетни бутици, и имате перфектния коледен град.

Източник: travelaway

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html