четвъртък, 28 март 2024 г.

Карлсен поведе за световната титла в шаха

Снимки: Sports.ru
Шампионът Магнус Карлсен победи претендента Ян Непомнящи в шестата партия от мача за световната титла по шахмат в Дубай. Рекордната партия, която продължи близо 8 часа – 7.45 ч., приключи на 136-ия ход, а краят предизвика възторг сред зрителите. 
31-годишният норвежец, който игра с белите фигури, поведе за короната с 3,5:2,5 точки след петте поредни ремита и победата в шестата партия.
„Очевидно съм много изтощен. Но след победа, а такава не е лесно да се постигне, емоциите са положителни. И двамата имахме шансове и в един момент поехме рискове“, коментира Карлсен.
Двубоят за световната титла се провежда в 14 партии по класически шахмат, като при равенство в тях ще се изиграе тайбрек на съкратена контрола. Наградният фонд е 2 милиона евро, като победителят ще вземе между 60 и 55% от сумата, в зависимост това дали спечели още в редовните 14 партии, или се стигне до тайбрек.
„И двамата не играхме особено добре, партията вървеше към ново реми. Исках да спечеля, но за съжаление не можех да реализирам възможностите си. Допускат се грешки, такава е  човешката природа“, лаконичен бе Ян.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html