19.6 C
София
събота, 24 септември 2022 г.

Радев пред депутатите: Обществото каза „не” на превзетата държава

кадър: Нова

„Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът – съдбовен“. Това каза пред новите депутати в 47-ия парламент президентът Румен Радев. „Нека преди да изговорим първите си думи, да осмислим мисията, която българските граждани ни възложиха”, призова държавният глава.

„Нашето общество още търси изход от корупционното статукво, но то каза „не” на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма. Време е за национален консенсус, който да съдържа важни приоритети”, каза още президентът.

Радев посочи, че мисията на парламента се гради около консенсус за народовластие. Отчете, че в България протичат „дълбоки обществени процеси по възстановяване на демокрацията и държавността”.

„Вие сте призваните да вдъхнете нов живот на парламентарния контрол, който бе на практика отменен през изминалите години. Да създадете условия за възраждане на свободното слово като гарант за прозрачността и плурализма, да върнете гражданите в управлението. Да усъвършенствате изборния процес. Загубата на доверие в политическата класа във всички нас пролича в отдръпването от урните през тазгодишния изборен маратон”, добави той.

„Не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата”, категоричен е Радев.

Като приоритетна задача Радев определи „демонтажа на прокурорския чадър над корупцията и злоупотребите”. „Той осигурява безнаказаност, както на големите корупционери, така и на битовите престъпници, които тормозят забравените от държавата българи. Надявам се демократите отляво и дясно да са убедени, че това е ключът към бъдещето”, заяви Радев.

Президентът предупреди новите депутати: „Ако парламентът не успее да постигне решителни промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще потърси политически реванш под прикритието на същия този чадър. Без справедливост и законност всички добри намерения са обречени на провал”, добави той.

Не по-малко важен, по думите на Радев, е консенсусът около икономическата и социалната политика. „Българските граждани очакват от 47-ото Народно събрание неотложни мерки и законови промени, които да позволят допълнителни мерки за справяне със социалната и икономическата криза на прага на зимните месеци”, уточни държавният глава.

Радев заяви, че борбата с пандемията също остава приоритетна задача и коментира, че през тази година за първи път Народното събрание и приело актуализация на бюджета, изготвена от служебния кабинет.

„Обществото ни очаква същото отговорно отношение от този парламент при приемането на бюджета за догодина. Мисля, че си струва да разгледате бюджета, който служебният кабинет е длъжен да внесе в парламента по закон”, апелира президентът.

Източник: Нова

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html