петък, 19 април 2024 г.

Десислава Атанасова: Илюзията, че някой е победил, ще се разбие в действителността

Снимка: БТА

 

През тази година два последователни парламента се провалиха в опита си да излъчат редовно управление на страната. Този провал беше наказан от българските избиратели с рекордно ниска избирателна активност и срив на подкрепата към партиите, участващи в него. Тези два факта трябва да бъдат отчетени. Това прочете в декларация от трибуната председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на първото заседание на 47-омо Народно събрание.

Ето какво още се казва в декларацията:

Заради ниската избирателна активност настоящият парламент не разполага с достатъчно голяма легитимност, за да си позволи нови авантюри. Ясно е, че каквото й да e мнозинството в 47-ото НС, то няма да бъде плод на силна обществена енергия, а резултат от компромиси. Конфигурация в настоящия парламент е много повече плод на необходимост, отколкото на позитивен избор на гражданите. Тя е много повече резултат от гласуването „против“, отколкото от гласуването „за“.

Всяка илюзия, че някой е победил безапелационно и на тази база да диктува на останалите, ще се разбие в действителността. Така както се разби илюзията на т.нар. „протестни партии“, че имат мнозинство в 45-ото и 46-ото Народни събрания. Надяваме се, че грешките няма да се повторят в този парламент.

Редовното правителство и работещият парламент са първа крачка за излизане от кризата. Затова още от днес можете да разчитате на разумно и коректно отношение от страна на коалиция ГЕРБ – СДС. в 47-ото Народно събрание ПГ на ГЕРБ – СДС ще бъде опозиция на очертаващото се ляво-либерално общество.

Не възприемаме обаче ролята си на опозиция като политически инструмент за нагнетяване на напрежението в обществото. Наясно сме, че предизвикателствата пред страната са прекалено големи и на тях може да се отговори само с разумни решения, обществено единение и политическо съгласие. ГЕРБ са готови да водят публични разговори по важните теми с партиите.

Същевременно искаме да ви напомни, че през тази година три пъти се явихме на избори и три пъти печелим доверието на повече от 20% от българските избиратели.

Председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС заяви, че първото предложението на групата ще бъде мораториум върху тегленето на нов държавен дълг до избирането на редовно правителство.

Източник: БТА

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html