събота, 20 април 2024 г.

ГЕРБ иска мораториум за поемане и предоставяне на държавни кредити

Снимка: Труд

Внасяме проект на решение за налагане на мораториум за поемане и предоставяне на държавни кредити. Това каза народният представител от ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев по време на брифинг в Народното събрание.

„Днес парламентарната група на ГЕРБ-СДС внасяме проект на решение за налагане на мораториум за поемане и предоставяне на държавни кредити по смисъла на Закона за държавния дълг до приемането на Закона за държавния бюджет за 2022, както и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и НЗОК за 2022 г.

Убедени сме, че на този етап не трябва да бъде поет нов държавен дълг по следните причини. На първо място актуалното състояние на фискалния резерв. Към 30 ноември тази година неговият размер е около 12 млрд. лв., което означава, че до края на годината ще бъде осигурено изпълнението на държавния бюджет, както и ще бъдат осигурени необходимите средства в началото на годината и най-вече за изплащането на пенсиите за месец януари.

На второ място като сериозен аргумент е лошото управление на емисионния календар. ГЕРБ винаги е теглил държавен дълг само тогава, когато е носила доходност за държавата и сме получавали приходи в бюджета.

По думите му в последните два месеца почти всяка седмица са теглени по 500 млн. лв., без да бъдат дадени никакви мотиви за какво се теглят тези пари и какви цели преследва правителството като вземе този заем.

„Освен това искам да ви уведомя, че доходността, която реализираха тези емисии, е отрицателна за бюджета, т.е. парите, които получавахме досега като доходност, оттук нататък държавата ще плаща и ще губи средства, които ще бъдат плащани от бъдещите поколения“, допълни още Кирил Ананиев.

Той отбеляза, че тези пари, които се взимат под формата на кредити, се предвижда да се разходват за дългосрочни социални разходи, които при всички случаи ще накарат следващите правителства да продължат и то при утежнени условия да теглят заеми, за да продължат тези разходи.

„Не трябва да забравяме и това, че с тези емисии беше натоварена банковата система, нейната ликвидност и в една усложнена политическа ситуация, донесоха само негативи на базата на резултата, който получихме от емисиите“, посочи още Ананиев.

Той обърна внимание, че са излезли предварителни данни на Министерство на финансите към 30 ноември, че бюджетът завършва на излишък в размер на 570 млн. лв. „Това ни дава основание да сме убедени, че няма как до края на годината да бъдат направени такива разходи, че да завършим с дефицит от около 5 млрд. лв.“, заяви още Кирил Ананиев.

Последната половин година служебно управление доведе до влошаване на икономическата обстановка. Това каза народният представител от ГЕРБ – СДС Александър Иванов по време на брифинга.

„ГЕРБ винаги е била консервативна по отношение на държавния бюджет и винаги сме били отговорни при тегленето и емитирането на държавен дълг. Последната половин година служебно управление доведе до влошаване на икономическата обстановка. Влошаване на прогнозите, които ни дават ЕК и всички банки за развитието на икономиката в България“, каза Иванов.

По думите му тегленето на всеки лев дълг значи загробване на бъдещите поколения и високи лихви, които ще плащат децата и внуците. „Ние сме против това, затова именно вкарваме този мораториум“, заяви още Иванов.

Виждаме наченки на това бъдещата коалиция да печели време и любовта на народа чрез поемане на нов дълг, коментира народният представител от ГЕРБ-СДС Александър Ненков.

„Колеги, ситуацията е следната: тържествената част свърши. Сега предстои по-важната част да изпълним дългът си, който сме поели, когато сме се кандидатирали за народни представители. Повече от година се наслушахме на всякакви заклинения, клетви, обвинения, амбиция за по-добро управление. Реално, когато се замислим, това е една загубена година в празни приказки. ГЕРБ е призвана да бъде опозиция в този парламент и като такава едно от основните ни притеснения и забележки е, че виждаме наченки на това бъдещата коалиция, да печели време и любовта на народа, спокойствие чрез поемане на нов дълг и чрез загробване на бъдещите поколения, на бъдещите данъкоплатци“, зави още Ненков.

По думите му преди време, ако  ставало въпрос за дълг, обществото е било чувствително.

Източник: Труд

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html