20.2 C
София
събота, 1 октомври 2022 г.

Финансовият министър: Планираме минимална пенсия от 370 лв. и COVID добавка от 60 лв.

 

 

Снимка: бТВ

Това, че няма редовно правителство, не означава, че Министерството на финансите ще спре да работи. Ние сме длъжни да пазим стабилността в държавата и да спазваме закона. А законът изисква министерството да внесе бюджет. Оттам нататък в ръцете на партиите и Народното събрание е да преценят каква част от него ще възприеме и как ще го актуализира“. Това обясни министърът на финансите Валери Белчев, отговаряйки на въпроси на граждани и медии в рубриката „Властта говори! Открито“ във Фейсбук страницата на Министерски съвет, съобщава бТВ.

Ще има ли пенсионна реформа?

„За реформи не можем да говорим от позицията на служебен кабинет. По отношение на пенсиите е много важно абсолютната стойност на дохода на пенсионера да не спада“, на мнение е финансовият министър.

„Досега имаше минимална пенсия от 300 лв. и COVID добавка от 120 лв., което прави доход от 420 в. Нашата цел е този доход да не спада, което означава да продължим да плащаме същите средства. За да избегнем риска, когато свалим COVID мерките изведнъж парите на пенсионерите отново да спаднат на 300 лв., направихме предложение базовата пенсия да се повиши на 370 лв. Остатъкът до настоящата COVID добавка да бъде нова добавка. Нашето предложение е тя да стане 60 лв., така че сумата да стане 430 лв. След като пандемията приключи, тогава в най-лошия случай пенсионерът с минимална пенсия ще взима 370 лв.“, обясни Валери Белчев.

Притеснителна ли е инфлацията?

„Инфлацията притеснява всички, но според данните на НСИ тя не е чак толкова висока. Засили се в края на годината заради ръста на електроенергията и газа. По последни прогнози вероятно темпът в рамките на следващите няколко месеца ще бъде овладян, така че не очаквам шокови инфлации в рамките на следващата година“, смята финансовият министър.

Ще има ли излишък в края на настоящата година и има ли нужда от нов дълг?

„Не планираме да издаваме нов дълг и е твърде вероятно да имаме малък излишък“, отговори финансовият министър. Предвижда се да постигнем дефицит от порядъка на 2,9%. „Възможността да теглим дълг е от порядъка на 10-12 милиарда. Не казвам, че ще се наложи да теглим всичко това, но планът ни е да заложим таван, който да достига до лимита. Би било разумно и напълно нормално да планираме международна емисия, защото местният пазар е сравнително ограничен. Като държава най-малкото имаме нужда от диверсификация по линия на дълговете“, на мнение е Белчев.

Бюджетите за по-малките общини

„По настоящите правила общините се финансират по определен механизъм. В момента не можем да променим този механизъм. Това би могло да направи едно редовно правителство“, поясни финансовият министър.

Какъв трябва да е размерът на минималната заплата?

„Трябва да мислим и за работодателите. Ако прекалено много се вдигне минималната работна заплата, рискуваме да фалираме прекалено много фирми и хората да останат без работа. Това е един баланс, който работи на базата на търсенето и предлагането. Трябва да мислим за бизнеса, не само за заплатите“, каза Валери Белчев. „Много ми се иска хората да получат по-високи минимални заплати, но се опасявам, че нашият пазар все още не може да ги поеме“, допълни той.

Според него е добра идеята минималната заплата да е процент от средната работна заплата за предходната година „Тази тема се обсъжда и в рамките на опитите за формиране на коалиция в момента. Бих подкрепил такова нещо, но такава реформа изисква достатъчно дълъг управленски хоризонт. Тя не може да стане от днес за утре. Дори плановете и на политическите партии, които го предлагат, са това да влезе в по-следващия бюджет за 2023 г.“, обясни финансовият министър.

На въпрос как гледа на идеята за диференцирана минимална работна заплата по региони той отговори, че това е нещо, което би „разбъркало системата доста сериозно“.

Може ли да се овладее покачването на цените?

„Колкото повече се вдигат цените, толкова повече трябва да се вдигат заплатите. Не мога да отида в едно предприятие и да кажа колко да плащат. Това е пазарна икономика и нека да се погрижим по-скоро бизнес климатът да е добър. Оттам нататък това са отношения между работодатели и служители“, обясни финансовият министър.

Предвижда ли се увеличение на данъци или нови такива?

„В никакъв случай не предвиждаме да се вдигат данъци. Да не забравяме, че те са един субект, който се определя от Народното събрание. В настоящия план не предвиждаме каквото и да е било увеличение на данъци“, категоричен бе той.

Източник: бТВ

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html