петък, 19 април 2024 г.

Спряха всички турнири в Китай заради изчезналата тенисистка

Снимки: Туитър
Женската тенис асоциация (WTA) обяви, че прекратява всички турнири в Китай заради притесненията си около отношението към  Шуай Пън.
Организацията добавя, че се опасява за сигурността на другите тенисисти. Пън беше в неизвестност от 2 ноември, когато обвини в изнасилване бившия вицепремиер на Китай Джан Гаоли. Последва заплаха от WTA, че ще изтегли турнирите си от Китай, в последните няколко дни китайски медии публикуваха снимки и клипове с тенисистката, за да покажат, че тя е добре. В събота тенисистката беше на турнир в Пекин. Преди това пък беше публикуван имейл от нейно име.
След решението си базираната в САЩ WTA вероятно ще претърпи загуби за стотици милиони от телевизионни права и спонсорски договори. Освен това скандалът се разраства месеци преди предстоящите зимни олимпийски игри в Китай.
„Няма как с чиста съвест да оставя нашите спортисти да се състезават там“, каза шефът на WTA Стив Саймън. Многократно от WTA призоваха за пълно разследване на случая, което така и не се състоя.
„Висшите ръководители в Китай отказаха да се занимават с този много сериозен въпрос. Ако силните хора успеят да потиснат гласовете на жените и обвиненията бъдат премахнати, тогава основата на WTA – равенство за жените, ще претърпи огромен провал. Няма да позволя това да се случи на женската тенис асоциация и нейните спортисти“, добави Саймън.
Източник: 24chasa.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html