19.6 C
София
събота, 24 септември 2022 г.

Нови цени на превозните документи за градския транспорт в София

Снимка: БГНЕС

От средата на месец януари следващата година в София ще има нови цени на превозните документи за пътуване в градския транспорт. Според общинските съветници цените ще бъдат по-справедливи. Ще се запази цената от 1 лев и 60 стотинки за пътуване в рамките на 30 минути, като ще може да се ползват всички превозни средства.

2 лева и 20 стотинки ще струва билета за 60 минути. Най-изгодно ще е пътуването с абонаментна месечна или годишна карта за цялата градска мрежа, както е и сега.

Предложения за по-справедливо пътуване представиха общинските съветници от ГЕРБ и независимия Борис Бонев на отделни пресконференции. Предложенията ще бъдат гласувани от Столичния общински съвет  в средата на януари следващата година.

С билет за време, наречен 30 + , пътниците ще могат да използват колкото си искат превозни средства на градския транспорт, посочи заместник-председателят на комисията по транспорт Зафир Зарков. Цената ще бъде 1 лев и 60 стотинки и ще важи за цялата градска мрежа.

„Като най-важното с този превозен документ при прехвърляне от едни в друг автобус, трамвай, тролей или метро – да сте се валидирали до тази 30 – та минута“, подчерта Зарков.

Ако имате нужда да ползвате по-дълго време градския транспорт, ще можете да пътувате с карта за един час, допълни Зарков.

Предвижда се и възможност  за пакетно пътуване. Електронна карта с 20 броя  – 60 минутни пътувания, ще струва 40 лева. 20 пътувания за 60 минути ще струват 30 лева.

Когато пътувате с банкова или кредитна карта, след третата валидация пътуванията ще ви излязат безплатно. За 6 лева може да ползвате карта за 24 часа.

И екипът на организацията „Спаси София“ излезе със свои предложения. Първото е – билет за време, уточни Борис Бонев, независим общински съветник:

„Ние предлагаме билет за 40 и за 90 минути. А също и карта за млади хора до 26 години, които да пътуват с карта от 200 лева за година“, каза Бонев.

Най-изгодно излиза пътуването с абонаментна карта за всички линии, която е най-предпочитана от пътниците.

Новите цени за пътуване в градския транспорт едва ли ще са по-справедливи, казаха БНР столичани:

„При билет от 1,60 за 30 минути не зная как ще се вместя в това време. Според мен просто трябва с билет за 1,60 да може да го ползваш 90 минути за всички видове наземен транспорт.

Аз пътувам само с карта и смятам, че това е най-изгодно. Според мен трябва да се намали цената на дневната карта от 4 лева, тогава повече хора ще си я купуват“.

Източник: БНР

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html