събота, 20 април 2024 г.

Данте – 700 години по-късно

Снимка: National Academy of Art Sofia

Галерия „Академия“ към Националната художествена академия ще бъде домакин на изложбата „Данте и виденията за задгробния живот сред южните славяни“ с куратори Аксиния Джурова и Пламен Петров. Тя ще бъде открита с вернисаж на 7 декември от 18 часа и може да бъде видяна до 20 декември.

Участници в експозицията са художниците Емануела Ковач, Димо Колибаров, Живко Мутафчиев, Онник Каранфилян, Бранко Николов, Людмил Георгиев, Васил Колев – Vassillo и Веселин Дамянов – Ves, които отдадени на текста и фигурата на Данте създадоха свои пластически прочити на впечатлението си от тази отговорна среща.

Така седем столетия след смъртта на Данте, пред нас се разкрива палитра от образи, излезели изпод ръката на изявени майстори на графичното изкуство в България, които ни възвръщат към архетипните представи за устройството на мирозданието и извечните страхове и надежда за избавление. Представи, продължаващи да бележат и собственото ни съвремие, въпреки свръхдигиталното ни и о-без-въобразено настояще. Представи, от които като че ли имаме все по-живо нужда. За да можем да се възвърнем към себе си в общението си с Демиурга.

Проектът е част от тържествата по повод 700-годишнината от смъртта на Данте Алигиери и представлява значим пример за междукултурните отношения на Италия и България.

„Божествена комедия“ на Данте не просто пресъздава метафорично вечното екзистенциално човешко пътуване от живота през смъртта към вечния живот, кодифицирано от християнската религия като път към богопознанието и спасението. „Божествена комедия“, замислена и конструирана като Вселена на божествената хармония с нейните три компонента – Ад, Чистилище и Рай – илюстрира колебанията и търсенията на човешкия дух, открил своето безсмъртие във вечната и чиста любов. Това, колкото средновековно, толкова и модерно произведение, векове наред вълнува своите читатели с необичайната сурова красота на своите художествени реалии и независимо от органичната си връзка със света на западната християнска метафизика, вплита в литературната си тъкан и една мистична линия, добре позната и сред православния свят. „Божествена комедия“ е едно монументално видение за човека и неговото място в Божията вселена, за неговата способност да „разчита“ енигмата на Творението и да проникне в тайните на мирозданието – споделят кураторите на изложбата.

По думите на директора на Италианския културен институт в София г-жа Верена Витур „Данте е една от фигурите, оказали най-голямо влияние върху италианските и европейските култура и литература. Пътуването му в отвъдното съдържа изключително много метафорични и символични значения, свързани с „души“ в различни състояния, от всички епохи и от всякакъв произход, и намираме различни допирни точки с видението за задгробния живот, представено от южните славяни“.

И действително „Божествена комедия“ е близка по замисъл и сюжет с десетките апокрифни видения за пътувания в задгробния свят, познати в южнославянското средновековие. Апокрифните видения са били продуктивен литературен жанр, представящ пътувания в отвъдния свят – към седемте небеса, в ада и в рая. Те разработват фабулно действително телесно пренасяне в трансцендентния свят на бога и ангелите в небесата и на дяволите и Сатаната в ада.

Изложбата е осъществена с любезното съдействие на Италиански културен институт, Център за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“, фондация „Елена и Иван Дуйчеви“ и галерия „Графикарт“.

Източник: National Academy of Art Sofia

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html