петък, 19 април 2024 г.

Даниел Вълчев: Правото на образование е нарушено

кадър: БТВ

„Двете неща, които последни се спират в една държава, независимо от епидемиологичната обстановка, са градският транспорт и училището“. Това заяви проф. Даниел Вълчев, бивш министър на образованието и декан на Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Той изрази опасение от ефектите, които ще има онлайн обучението върху качеството на образованието.

„Децата не ходят на училище и няма никаква ясна перспектива докога това нещо ще продължи. В момента правото на образование е нарушено“, на мнение е Вълчев.

Бившият министър на образованието коментира отпадането на ученици от системата и ширещата се функционална неграмотност.

„Това е един много дълбок въпрос и той трябва да се раздели на две. Децата, които не посещават училище, са едната страна на проблема, а от друга са тези, които ходят редовно и правят необходимото да завършат, но имат една функционална неграмотност. Това е проблем и на университетите“, обясни Даниел Вълчев.

„Ние имаме завършили висше образование лица, които нямат възможност да се реализират професионално и всъщност са безработни с малко по-висока диплома. Министерството направи една сериозна програма в тази област, но ми е трудна да ви кажа какви са резултатите“, каза още той.

По думите му привличането на млади хора, които да станат учители, е важно, за да се запълни демографската дупка в системата.

„Правят се някакви усилия, но учителската професия не е от най-желаните, особено в малките населени места“, каза Вълчев.

Според него финансирането на образованието е останало на заден план.

„Вижте как са се развивали бюджетите на здравеопазването и на образованието през последните 15 години. Бюджетът на здравеопазването се е увеличил, а този на образованието е спаднал под 4% от БВП“, посочи Даниел Вълчев.

Източник: БТВ

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html