четвъртък, 28 март 2024 г.

Учениците от 5-и до 12-и клас се връщат в училище днес

 

Снимка: БГНЕС

От днес извънкласните занимания на учениците в дуална форма на обучение, явяването на изпити и консултациите в рамките на учебния процес, ще се провеждат в условия на безопасна среда. Това ще става или с щадящ тест или с наличието на зелен сертификат. Нови мерки са в сила и по отношение на граничния контрол.

Ето какво още предвижда наредбата на Здравното министерство:

Зеленият сертификат или щадящ тест е условие за връщането на учениците от 5-и до 12-и клас в училище. Това предвижда заповедта на министерството, която влиза в сила от днес. Присъствието в клас е съобразено и със заболеваемостта на 100 000 души население.

Учениците в дуална форма на обучение ще могат да посещават извънкласни занимания и извън сградата на училищата. Това важи и за практическите занятия, индивидуалните консултации с преподаватели, и явяване на изпити.

Според условието децата, които са се тествали сутринта, следобед няма да правят втори тест, за да посетят извънкласно занимание.

В центровете за подкрепа на личностното развитие се допускат не повече от пет човека в помещение, при дистанция от 1,5 метра.

По отношение на граничния контрол за влизане в страната на българи и чужденци от страни в зелена или оранжева зона, това ще става с представяне на сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от тест. Ако влизащият в страната няма нито едно от изброените, се поставя под 10-дневна карантина. За да се освободи от нея, може да се тества 72 часа след пристигането си с антигенен или ПСР тест.

При влизане от страна в червена зона ще се допускат български граждани и такива със статут на постоянно пребиваващи, медицински  специалисти,  медицински научни  работници,  социални срещу зелен сертификат. И за тях важи условието за карантина, ако са без сертификат. Допускат се и граждани  на  Европейския  съюз,  на  Европейското  икономическо пространство и Швейцария,  на Великобритания и Северна Ирландия също срещу зелен сертификат.

В червена зона за Мозамбик, Ботсвана, Южна Африка, Лесото,  Есватини,  Намибия  и  Зимбабве. От там се допускат само български граждани, които се поставят под задължителна 10-дневна карантина.

Източник: БНР

.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html