петък, 29 март 2024 г.

Тома Биков: В случващото се с ДКК прозира корпоративния интерес

Снимка: бТВ

В случващото се около Държавната консолидационна компания (ДКК) прозира защита на корпоративен интерес. Служебното правителство носи отговорност за тези решения и трябва да ги обясни много ясно на обществото. Това каза пред БТВ Тома Биков от ГЕРБ.

По думите му се случват няколко сюжета по различни линии, които са объркващи.
Вчера стана ясно, че икономическият министър Даниела Везиева ще поиска оставките на трима членове на Съвета на директорите на ДКК. В тази връзка Тома Биков заяви, че е учуден от реакцията на министъра.

„ДКК е една много важна държавна структура. Това е практически Военно-промишленият комплекс, който е на печалба през последните години. Разбираме, че изведнъж са решили да дадат ексклузивитет на една частна фирма, което означава, че той ще започне да работи за нея през следващите години“, обясни Биков.

„Това е стратегическо решение наред с другите доста странни решения, като това да преместят парите на предприятието от една банка в друга. Когато Бордът на директорите казва, че няма да носи отговорност за тези решения, защото не е участвал във взимането им, министърът излиза и казва, че ще уволни този борд. Оттук нататък е много важно премиерът и президентът да вземат отношение по този въпрос“, смята Тома Биков.

От ГЕРБ питат дали има ексклузивитет за една частна компания, което означава, че някой е работил за корпоративен интерес. „Наета е и адвокатска кантора, която е получила над 1 млн. лв. за работа, която вече е свършена от друга адвокатска кантора, която също е получила своя хонорар. Доколкото разбирам, кантората е свързана със „Сиела Норма“, каза още Биков.

На всичкото отгоре има и извънсъдебно споразумение с друга фирма за 50 млн. лв. На мен леко започва да ми намирисва на корупция, допълни той. За Тома Биков е интересно и защо започват да се реформират първо печелившите предприятия. Зад тези действия той подозира други намерения.

Източник: бТВ

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html