събота, 20 април 2024 г.

Най-добрите Коледни пазари в Европа

снимки: euronews

Гледката на падащия сняг върху дървени сергии е достатъчна, за да повдигне пулса на много коледни ентусиасти и за щастие на тези, които очакват малко празнично настроение, времето за коледните базари настъпи.

Много от нас мечтаят през цялата година за момента, когато ще могат да отпият глътка топло вино и да разгледат витрината с прясно изпечени щолени, но след като почти всеки голям европейски град сега може да се похвали със собствен пазар, как да разберете къде да отидете?

Не се страхувайте, тъй като ние ви представяме списък с най-добрите места за коледно настроение този декември. От Балтийското крайбрежие до Средиземно море, ние открихме най-добрите коледни пазари, където да се насладите и да почувствате този празничен сезон.

Познан, Полша

Бижуто на западния регион на Полша, Познан е дом на празничен коледен базар, който се простира между ренесансовите сгради на Стария пазарен площад в града.

Между 29 ноември и 23 декември ще имате възможността да се насладите на този пазар, който може да се похвали с фестивал на ледените скулптури. Докато се разхождате из дървените сергии в студена полска вечер, защо не се стоплите с чаша горещо вино или сладка плодова водка? Традиционните полски ястия от гулаш и пироги ще свършат същата работа, ако шофирате.

Мадейра, Португалия

Харесвате Коледа на вулканичен, субтропичен архипелаг? Тогава Коледният пазар на Мадейра е точно за вас. Температурите през нощта обаче – когато пазарите са най-добри – достигат до хладните 11C, така че не забравяйте да си вземете палто.

Няма по-добро време от декември да опитате фирменото вино на Мадейра или разкошните плодови ликьори. Можете да се насладите на тези напитки, докато се възхищавате на зашеметяващите коледни светлини по алеите на Avenida в сърцето на столицата на Мадейран Фуншал.

Прага, Чешка Република

Прага е вълшебен град през цялата година, но особено по Коледа. В началото на декември градът оживява с празнично настроение и традиционен чар.

Пазарните щандове на площада на Стария град са идеалното място да се възхищавате на характерните чешки стъклени топки и дървени извити играчки, които придават на страната коледен характер. Докато музиката на живо от главната сцена отеква по средновековния камък, можете да се възхищавате на многото златни ангели и херувими, които ще бъдат изложени.

Вилнюс, Литва

Първото нещо, което трябва да направите на коледните пазари във Вилнюс, е да се възхищавате на зашеметяващо уникалното коледно дърво, не че ще го пропуснете. След като видите тази светеща наслада, ще забравите всичко за минусовите температури от -5C.

Сериозно обаче, ако планирате да се насладите на балтийска Коледа, увийте се топло, защото става студено. Ще ви трябват няколко слоя, докато се изкачвате по камбанарията на катедралата, за да видите зашеметяващата гледка към града или да предприемете пътуване с коледния влак на Вилнюс.

Разположен на площад Катедрала и Стария град на Вилнюс, този пазар е идеалното място да усетите Коледа в последната езически нация в Европа.

Манчестър, Великобритания

Друг вариант, който не е топлолюбивите е вторият град в Обединеното кралство, който е дом на фантастично празнично забавление.

Въпреки че може да вали, докато сте там, коледните пазари в Манчестър са дом на някои от най-добрите изработки в страната и изобилие от храна и напитки, за да се поддържате, докато обикаляте улиците на града.

Вижте баровете за крафт бира, които започнаха да се появяват из целия център.

Малага, Испания

Заменете кънки на лед с плуване в Средиземно море като посетите Малага тази Коледа. Класиран като един от най-слънчевите коледни базари, Малага внася испански привкус във всичките си празнични традиции.

Насладете се на някои фирмени мантекадо, марципан или сладкиши боррачуелос с вкус на вино, докато гледате годишното шествие на тримата мъдреци.

Зимният средиземноморски залез ще бъде идеалният фон, за да изпиете чаша кава, докато се възхищавате на известните вълшебни сцени на Рождество Христово, които са гордостта и радостта на града.

Кьолн, Германия

Не можете да имате списък с коледен пазар без поне един германски град и ние избрахме Кьолн.

Сгушен на брега на Рейн, коледният пазар на пристанището е известен със своите ефектни бели сепарета и сърдечни забавления. Междувременно коледният базар на катедралата е по-пъстър с празнични червени сепарета и облицована с искрящо осветени коледни елхи.

Всяко от тях е чудесно място да се насладите на Коледа в родната нация на много от празничните традиции в Европа.

Тренто, Италия

 

 

Ако искате да разгледате коледен базар в сянката на Алпите, тогава Тренто е мястото за вас.

Разположен в далечния северен италиански регион Трентино-Алто Адидже, градът е домакин всяка година на 90 дървени колиби, в които се продават традиционни италиански занаяти, храни и напитки.

Изживейте това, което италианците наричат Città del Natale, или коледен град, докато се скитате по калдъръмените улици и се наслаждавате на някои от характерните за региона храни.

И въпреки че в района се произвежда наистина вкусно пино гриджо, Коледа е време за други местни сортове като цветния Müller Thurgau и бомбата с личи, която е Gewürztraminer.

Кристкиндесмакир, Страсбург, Франция

Най-старият коледен базар във Франция, Страсбург е приказна дестинация за декември.

Дом на изискани дървени хижи и ледена пързалка, така наречената „столица на Коледа“ е задължително посещение за всеки пазарен ентусиаст или пътешественик, който иска сезонна инфузия на забавление.

По-претенциозните сред вас ще искат да опитат предлагания гъши дроб, но има много други вкусни френски храни, включително въглехидратите, които трябва да опитате –  чурос и бриош.

Тбилиси, Грузия

Последният ни вариант може да изглежда малко встрани, но Тбилиси се превръща в задължителна дестинация за много пътници.

Коледният базар в Тбилиси е ексклузивно събитие, което се провежда само от 25 декември до 14 януари. На 7 януари, когато е Коледа в Грузия, се провежда известният поход на Алило, където различни църкви маршируват из града, събирайки сладкиши и храна, които да бъдат раздадени на бедните.

Тбилиси е бързо развиващ се град за посетители, така че не забравяйте да се промъкнете на този коледен базар сега, преди да бъде препълнен от празнични наблюдатели.

Не забравяйте, че районът на Кавказ се счита за родното място на виното. Ркацители е най-разпространеното грозде в тези части, но при тези температури може да ви е по-добре с плътно, тежко червено като Саперави, което често ще ви придаде нотки на шоколад, сладък корен и пикантни подправки.

И така ….. започна най-празничният месец от годината – Насладете му се!

Източник: euronews

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html