16.1 C
София
неделя, 2 октомври 2022 г.

Македонският вицепремиер: Научихме от София, че ветото на България ще падне

Снимка: БГНЕС

Македонският вицепремиер Артан Груби твърди, че през месец декември Република Северна Македония /РСМ/ ще получи положителни сигнали за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз. „Ние сме оптимисти, защото имаме информация. Имаме пълна информация за случващото се между Скопие и София и това нещо ни вдъхва пълно доверие, че този въпрос може да бъде решен. Ние се опитваме на срещата на върха на ЕС на 14-и декември да получим първия положителен сигнал, който ще ни отвори вратите“, каза Груби пред местната телевизия „Алсат“.

„Ние сме изготвили отговори, които според нас ще бъдат приемливи за българските позиции, и те ще доведат до премахване на ветото“, каза още вицепремиерът и добави: Нашата цел е през месец януари, февруари или март следващата година този въпрос да бъде решен, а през следващите месеци догодина да се проведе и първата междуправителствена конференция, с която на практика ще започнат преговорите за членство в ЕС.

По отношение на бъдещето на управляващата коалиция след загубата на местните избори през месец октомври Груби очаква „увеличение на парламентарната подкрепа“. „СДСМ и ДСИ имат четиригодишно споразумение за управление“, каза още Артан Груби.

„Местните избори не са свързани с централната власт, а управляващото мнозинство е стабилно. Направихме доста крачки напред в полза на държавата. Зоран Заев е ключовата фигура за европейската перспектива на Македония“, подчерта вицепремиерът.

Според него албанската формация „Алтернатива“ е добре дошла в управляващата коалиция.

Източник: БГНЕС

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html