сряда, 24 април 2024 г.

Изчезналите гигантски орангутани еволюирали изненадващо бавно

Открития в Южен Китай предполагат, че вече изчезнал вид орангутан изненадващо бавно е намалил размерите си, но е останал значително по-голям от съвременните орангутани като този на снимката

Снимка: Anup Shah/Stone/Getty Images

Гигантските орангутани, които някога са обитавали горите на континенталната част на Югоизточна Азия, принадлежат към един вид, който постепенно намалява по размер за близо 2 милиона години, показва проучване.

Днес орангутаните се срещат само на островите Суматра и Борнео. Но техните древни, супер гигантски роднини обикаляли горите в сегашния Южен Китай и Северен Виетнам. Фрагменти от азиатски вкаменелости отдавна показват, че тези масивни, вече изчезнали орангутани са се смалявали с времето. Биологичният антрополог Тери Харисън от Нюйоркския университет подозирал въз основа на малък брой вкаменелости от много различни времеви периоди, че маймуните бързо са еволюирали от вид с по-голямо тяло към различен вид с по-малко тяло преди около 400 000 години, тъй като климатът се е променил към по-хладен.

Но анализ на 600 древни зъба на орангутан, открити в 10 пещери в Южен Китай, подкрепя различен еволюционен сценарий, съобщават днес Харисън и екипът му.

Преди около 2 милиона до 111 000 години формите на зъбите остават до голяма степен същите, което предполага, че всички са от един вид орангутан. Но размерите на зъбите прогресивно намаляват. Използвайки измерванията на зъбите изчисляват, че средната телесна маса на древните орангутани започва от около 96 килограма близо до двойно повече от тази на орангутаните днес.

Преди около 111 000 години средната телесна маса на древните маймуни е била почти 80 килограма, което все още надвишава тази на съвременните орангутани с близо 25 килограма.

Вкаменелостите на други древни азиатски животни, включително носорози и маймуни, също показват спад в размера на тялото за същия период. По-хладните и по-сухи условия и намаляване на храната преди около 400 000 години може да са стимулирали тенденцията към по-малки тела, казва Харисън.

Не е ясно кога са изчезнали орангутаните в континентална Азия. Но изменението на климата и вероятно пристигането на хора в региона преди повече от 60 000 години са допринесли за тяхната смърт, предполагат учени.

Източник: ScienceNews

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html