19.6 C
София
събота, 24 септември 2022 г.

ГЕРБ: Шефът на ББР Арабаджиев си докарвал месечно над 40 000 лева

 

Снимка: ГЕРБ

Добрата опозиция е градивната опозиция, но по-добрата, е бдителната такава – тази, която следи, информирана е и говори с факти, числа и обстоятелства. Да следиш обещанията, които са дадени, е важно за обществото“, заяви Георг Георгиев от ГЕРБ на брифинг в централата на партията. Той припомни, че на 7 юли Кирил Петков е коментирал темата с ББР и заплатите, които са получавали директорите в банката.

Интересно е сега, след като „промяната“ се случва, в ББР дали същите междуметия предизвикват у господин Петков заплатите на настоящото ръководство, попита Георгиев и посочи, че Цанко Арабаджиев за месеците август и септември е получил по 17 000 лв. за заплати, а освен това си е разписал месечни бонуси в размер на 2000 лв.

Юристът Любомир Талев изчисли, че Арабаджиев получава и друга заплата и така месечно си докарвал над 40 000 лв.

Всички останали трима директори в борда на ББР получавали заплати от банката, като не пропуснали да се назначат и в дъщерните дружества на институцията, откъдето получавали по още една заплата.

„По-важният въпрос е как се управлява и как функционира ББР. Както и Георгиев спомена, темата със заплатите е важна, но не е основният акцент. За последната половин година активите на банката не просто не са се увеличили, а има спад от почти половин милиард лева. Сериозни спадове има в почти всички пера на банката“, каза Вучев.

250 милиона лева спад на банката и паричните й средства показва декапитализация. Колеги, това не е всичко. Да погледнем дейността по същество – трябва да предостави кредити на бизнеса. 55 кредита за периода 25 май до ден днешен. На 5 август тази година с решение на МС е предвидено ББР да отчете загуба от 400 млн. лв. Всичко това е с аргумента, че ще бъде подкрепен бизнесът. Големият въпрос е къде са парите. Друго нещо – показва всичко това като информация колко голям е провалът на служебното правителство на Румен Радев и в частност на Кирил Петков. Това, което ни притеснява, е, че парите не отидоха в бизнеса. Не виждаме и допълнителна подкрепа за бизнеса. Нищо не се подкрепя от страна на държавата. Идва тежка зима“, допълни той.

По случая с инцидента на магистрала „Струма“ Николай Алгафари заяви, че е направен опит да се прикрие нещо, защото проверката е извършена само от служители на МРРБ, без останалите партньори.

„Скоростта е увеличена от кабинета Орешарски и от министър Десислава Терзиева, носеше едни характерни цикламени костюмчета“, поясни Алгафари за това кой и кога е увеличил скоростта от 90 на 120 км/ч.

Той заяви, че всички документи, с които ГЕРБ разполагат по случая, ще бъдат предадени на прокуратурата, защото имало и проблем с маркировката и фирмите, които трябва да я поставят.

Георг Георгиев заяви, че се прави опит да се замете всичко, а тези проблеми, заложени преди 15 години, нямало как да се пришият към ГЕРБ, затова сега са заговорили за мантинели и боя.

Източник: ГЕРБ пресцентър

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html