петък, 19 април 2024 г.

Ген. Мутафчийски: Над 90% от COVID-пациентите във ВМА са неваксинирани

Снимка: БНТ

Над 90% от COVID-пациентите във ВМА са неваксинирани, заяви проф. Венцислав Мутафчийски по БНТ, директор на ВМА. По думите му, все по-често се случва пациент да си признае, че си е извадил фалшив сертификат, когато състоянието му се влоши. „Хора, когато ви кажат да не се ваксинирате заради много придружаващи заболявания, това е пълна лъжа. Многото придружаващи заболявания са първа индикация за имунизация”, изтъкна Мутафчийски

Не се срамувам от нито едно свое действие, но съм разочарован от ниските нива на ваксинация у нас, заяви проф. Мутафчийски. Той не даде оценка на настоящите мерки за справяне с разпространението на COVID, защото те са базирани на съвсем различна философия за управлението на пандемията в сравнение с тази, която е била възприемата по света в началото на епидемията. Ген. Мутафчийски допълни, че няма намерение да отправя критики към колегите си, които в момента управляват пандемията у нас, тъй като в критикуването няма нищо продуктивно. Началникът на ВМА за пореден път изтъкна, че не е изкушен от политиката.

До 2-3 седмици очаквам да получим достатъчно данни по въпросите, които ни интересуват за Омикрон варианта – дали новият щам заобикаля имунитета, дали протича по-тежко, как се влияе от ваксините, заяви проф. Венцислав Мутафчийски.

Според него каквото и да се говори за Омикрон варианта в момента, е спекулативно. Новият щам е с над 50 мутации, от които 30 са в шипчестия протеин. Това е вариантът с най-много мутации досега. Невинаги обаче мутациите означават, че щамът е по-лош.

Ген. Мутафчийски призова хората да не се вслушват в съветите да не се ваксинират заради придружаващи заболявания. „Хора, когато ви кажат да не се ваксинирате заради много придружаващи заболявания, това е пълна лъжа. Многото придружаващи заболявания са първа индикация за имунизация”, изтъкна Мутафчийски.

Масовата ваксинация на милиарди хора по целия свят е доказателство, че ваксините срещу COVID са безопасни, коментира проф. Мутафчийски. Той изтъкна още, че ваксинирането на толкова много хора е безпрецедентно и доказва, че имунизациите са безопасни.

ВМА е създадена като болница за екстремни ситуации – такава е философията на съществуването ѝ, така че се справяме и с настоящата ситуация.  Към момента във ВМА няма свободни интензивни легла. От лечебното заведение дават информация към „Бърза помощ“ за заетостта на леглата на всеки три часа. За да се разкрият две COVID-клиники, трябва да закрием три други, допълни ген. Мутафчийски.

Във всички клиники, които се реновират във ВМА, се взима предвид инсталирането на системи за подаване на медицински кислород. Внедрена е и система за алармиране при прекалено голямо насищане с кислород в болничните стаи, за да се предотврати опасност от пожари и експлозии.

Тази година ВМА празнува 130 години от създаването си. Ген. Мутафчийски поздрави всички, чийто професионален път е преминал през лечебното заведение.

Източник: БНТ

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html