петък, 26 април 2024 г.

Автобусът убиец превозвал дрога или взривни вещества

Жестокият инцидент стана през нощта на 23 ноември
Снимка: БУЛФОТО

Автобусът, в който изгоряха живи 45 северномакедонски граждани миналия вторник, е превозвал или дрога, или взривни вещества. Около тези две версии се обединяват разследващи полицаи и прокурори от българска страна, пише весник „Галерия“.

Засега македонските ченгета не са дали своята версия за причините за страшната трагедия, но някои медии в Скопие се опасяват, че те ще се опитат да прехвърлят вината изцяло върху шофьора на автобуса или върху лошата пътна маркировка.

Повечето данни обаче сочат, че пожарът е предизвикан от взрив. Най-важното е, че този модел автобуси „Мерцедес“ има перфектна противопожарна система, която практически не позволява в него да избухне пожар. „Рейсът е произведен през 2018 година. Точно тогава влезе европейска директива, която задължава автомобилните гиганти да въведат много строга и скъпа система за автоматично противодействие при най-малкия проблем в двигателя. Още повече когато става въпрос за компания от ранга на „Мерцедес“ – обясни за „Галерия“ един от собствениците на голяма превозваческа фирма в България. – Накратко, при най-малкото задимяване автобусът автоматично спира, започва „сам да се гаси“ и се отварят спасителните люкове. Няма нужда някой от пътниците да ги чупи, те сами се отварят. Големият въпрос е защо не са били отворени?“

Въпросните аварийни изходи са два – в предната и задната част. Те са толкова големи, че практически обхващат цялото покривно пространство на автобуса. Отделно прозорците на рейса са така направени, че при лек удар с чукче ще се счупят и дори ще станат на сол. Защо само един младеж е успял да направи това и да спаси едва седем души? Останалите пътници не са имали тази възможност, защото вече са изгорели в пожара.

Тезата, че автобусът факла е пренасял дрога, почива на няколко аргумента. Според различни източници при огледа на мястото на трагедията наистина са открити туби, в които се е прекарвала нафта. При това пластмасови, но забележете, те не са изгорели при пожара! Първоначално се е смятало, че тази нафта е закупена в Турция заради изключително ниската цена. Разликата между цените на дизела у нас, в Северна Македония и Турция е космическа – повече от 1 лев на литър. Впоследствие обаче се налага мнението, че изпаренията от дизела пречат на митничарите за откриването на други вещества в багажното отделение, ако има такива.

Според някои бивши полицаи на високи постове светкавичното пристигане у нас на главния прокурор на Северна Македония, както и на разследващи екипи от Скопие, също е много подозрително, защото навежда на мисълта, че някой от югозападната ни съседка има интерес, ако не да прикрие, поне да разбере дали има данни за пренасяне на непозволени препарати през територията на България.

Шофьорът на автобуса Любчо Зафиров
Снимка: Фейсбук

Версията за шофьорска грешка е почти изключена, смятат наши разследващи. Причините за това са няколко. На първо място, автобусът е снабден с визьори, които не позволяват на водача да напусне пътното платно, да излезе на банкета, или както е в случая, да се удари в странична мантинела или бордюр. В такава ситуация таблото пред шофьора започва да дава сигнали на водача да се прибере в платното. Отделно от това, седалката му започва да вибрира, при това му показва на коя страна трябва да обърне возилото.

Най-важният фактор за отпадането на тази версия е, че ако пред автобуса се появи непредвидено препятствие, той автоматично сам спира и не позволява на водача да го кара напред! Още в първите часове след трагедията повечето експерти посочиха, че вината за катастрофата е в отбивката от магистралата, която е разделена с остров. Според тях шофьорът не е видял този остров, ударил се е в него и това е предизвикало пожара. „Това няма как да се случи, просто защото рейсът щеше да спре“, категоричен е Себахтин Исмаил, собственик на друга голяма наша фирма за автобусни превози.

Друга причина за изключване на шофьорска грешка е, че въпросната линия между Скопие и Истанбул през София се поддържа от много години. Водачът на автобуса е бил много опитен, пътувал е по нея повече от година. На практика той е минавал през България и точно по тази отсечка поне два пъти на седмица. Познавал е отлично пътя и е знаел, че край село Боснек има опасен завой, след който се задава отбивка. Отделно от това, 30 минути преди катастрофата автобусът е спрял на бензиностанция и двамата шофьори са си починали добре.

 

Себахтин Исмаил
Снимка: Фейсбук

Пътят край Боснек няма Акт 16

Фаталното място на магистрала „Струма“ край село Боснек, където загинаха 45 пътници от автобуса между Истанбул и Скопие, няма Акт 16. Това съобщиха специално за „Галерия“ от Строителното министерство. Практически „Струма“ не е магистрала, а високоскоростен път, чиито документи обаче не са изрядни. Проблемът е в имотите край магистралата, които още не са отчуждени, а процедурата не е завършена. По тази причина няма издаден и Акт 16. Проблемът тук е на АПИ, която е пуснала в движение отсечката.

Преди няколко години в този участък имаше ограничение на скоростта до 90 километра в час, но по-късно тя е вдигната до 120. Причината за това е изключително куриозна. Точно на трагичния завой полицаите от Перник и Радомир непрекъснато спирали нарушителите с по-висока скорост от 90 км/ч и ги глобявали. Или вземали рушвети. След множество жалби на пострадали хора от висшите етажи на властта наредили ограничението да се вдигне до 120. След това полицаи на този пътен участък вече почти няма.

Българските власти могат да бъдат винени и за друг голям пропуск, който индиректно е свързан с катастрофата край Боснек. Преди три години ЕС въвежда задължително условие големите автобуси и камиони да имат дигитално устройство, което да записва абсолютно всичко от превозното средство. Нещо като „черна кутия“ на рейсовете. Там се записват изминати километри, смяна на водачите, колко време управляват, кога са влезли в страната, превишават ли скоростта. „Когато наш автобус влезе в Германия, това устройство „светва“ в съответния център по управление и се знае къде отива, с колко се движи, нарушава ли правата. Тук имаме такива дигитални устройства, но няма кой да работи с тях и затова не ги използваме. Предполагам, че така е и със северномакедонските автобуси. Но те пък не са и длъжни да го използват, защото не са част от Европейския съюз. Ако имаха обаче, истината за катастрофата щеше да се разбере за пет минути“, твърди Себахтин Исмаил.

 

Източник: в-к „Галерия“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html