15.5 C
София
неделя, 2 октомври 2022 г.

Явор Божанков: Играещите хоро в БСП ще саботират преговорите за правителство

Снимка: Нова тв

Вчера бях много притеснен, защото хора от вътрешната опозиция в БСП обикаляха студиата и обясняваха, че партията не трябва да участва в правителството. 

Искам да обясня кои са тези хора, ние ги наричаме „вътрешна опозиция“, но аз мога да ги нарека „играещите хоро“, каза Явор Божанков по Нова тв, като визира хорото в НДК след победата на президента Румен Радев на балотажа на 21 ноември. Те искаха оставката на Корнелия Нинова, но тя не им стига и сега искат смяна на преговорния екип за коалиционно управление, подчерта той.

Според него обаче ако БСП, „Има такъв народ“ или „Демократична България“ не са в управлението, ще означава, че 47-ото Народно събрание ще има кратък живот, предстоят нови избори, а страната ще навлезе в тотална социално-икономическа и политическа криза. „Всяка сила, която е коалиционен партньор, трябва да поеме ясна отговорност чрез пряко участие“, категоричен бе Божанков.

„Нито веднъж за 200 дни не съм ги видял на протест срещу ГЕРБ и Гешев. Нито веднъж докато прокуратурата не нахлу в президентството, не съм ги виждал да поискат оставката на Гешев. Единственият протест, на който съм ги виждал, е на „Позитано“ 20, единствената оставка, която са искали, е на Нинова. Тези хора са готови да саботират преговорите. Искат бъдещият кабинет да се договаря от тях“, заяви Божанков, като не пожела да назовава поименно.

Тук искам да успокоя българските граждани и социалистите, че нашата парламентарна група е монолитна. Тя застана твърдо зад Нинова и я избра за председател на парламентарната група. И не бих обсъждал тези вътрешни проблеми, ако участието на БСП в управлението не касаеше стабилността на цялата коалиция“, коментира още Явор Божанков.

Всяка партия има експертиза. Една от силните страни на БСП е именно социалната политика. По-голямата част от нашите предложения са насочени именно натам – актуализация на пенсиите, подкрепа на млади семейства, подкрепа за малкия и средния бизнес в ценовата криза”, каза още той.

Източник: OFFNews

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html