петък, 19 април 2024 г.

Местата в новия кабинет са разпределени

снимка: БНТ

След информацията от продължаваме промяната, че тази седмица започват лидерските срещи за определяне на структурата и състава на новото правителство, днес от БСП поискаха първо да бъде подписано коалиционното споразумение, а след това да се говори за постове и имена .

Румен Гечев от БСП обяви, че министерските постове в новия кабинет са разпределени по формула – според тежестта на всяка една от партиите в следващото Народно събрание.

Така преговарящите са се разбрали 8 министерства да са за „Продължаваме промяната“, 4 – за БСП, 3 – за „Има такъв народ“ и 2 – за „Демократична България“.

Още другата седмица да са ясни структурата и проектосъставът на бъдещия кабинет, а до Коледа да бъде гласувано новото правителство. Този умерен оптимизъм споделиха Румен Гечев от БСп и Владислав Панев от ДБ. Панев определи екоминистреството като едно от логичните за коалицията.

Днес обаче лидерът на БСП събра ръководителите на всички работните групи участвали в преговори за да обобщят постигнатото и така решиха ,че партията ще иска първо подписване на коалиционно споразумение, а след това – разговори за министрески кресла

От ПП днес запазиха мълчание. Коментарът на левицата е, че по време на дискусиите с останалите три партии е било постигнато съгласие по редица въпроси, но остават и такива, които са спорни.

По тях, според БСП, предстоят допълнителни разговори и лидерска среща. По думите на Нинова за партията на първо място е важно да бъде социалния стълб в бъдещото управление и да защити децата, младите семейства, работещите, бедните и пенсионерите, малкия и среден бизнес”.

Пред БНТ Румен Гечев определи подходът първо да се подпише коалиционно споразумение като много правилен.

Източник: БНТ

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html