четвъртък, 28 март 2024 г.

Николай Денков: Проблемът е, че тестове в България няма

Снимка: БГНЕС

„Има няколко обществени поръчки за над 3 млн. теста за учениците, но няма фирми, които да могат да доставят такива количества за кратките срокове, които ни трябват. Обективният проблем е, че тестове в България няма, парите са налице. Няма достатъчно тестове от фирмите, които да ги доставят“. Това каза пред БНР министърът на образованието Николай Денков. 

Денков посочи, че досега на училищата са предоставени над 1 млн. теста:

„За да пуснем всички ученици, са ни необходими 1,4 млн. теста седмично. Това, което липсва в момента, са тестове в страната, които да бъдат доставени от дистрибуторите. Когато се появят тестове в склада на БЧК в село Лозен, те се разпределят в училищата. Ние получаваме на малки порции по 100 000 – 150 000 теста, които позволяват да поддържаме 1 до 4 клас, но не позволява да пуснем по-големите ученици, защото няма за тях. Междувременно учениците от 5 до 12 клас в почти половината общини минаха на ротация заради спадналата заболеваемост. Има и ученици в присъствено обучение“.

„Децата не са убийци, но те се заразяват, някои от тях губят живота си. Вчера стана ясно, че 22-ро дете е изгубило живота си от Covid-19 от началото на пандемията. Грижата за това децата да запазят здравето си е изключително важна, затова трябва да бъде слагана в целия баланс, който правим, когато обсъждаме присъственото обучение“, коментира служебният министър на образованието.

Според него родителите имат избор, ако искат децата им да са в училище – могат да се ваксинират, могат да се тестват, където има тестове, или да предоставят документ, че са преболедували, „иначе паралелката остава вкъщи“.

Източник: БНР

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html