четвъртък, 25 април 2024 г.

100 години от рождението на Тадеуш Ружевич отбелязват в София

Снимка: Полски институт в София

На 25 ноември от 18:30 ч. в Полски институт в София ще се проведе среща по повод 100-годишнината от рождението на Тадеуш Ружевич и обявяването на поета за патрон на 2021 г. от полския Сейм.

В рамките на събитието „Тадеуш Ружевич: българска мозайка” ще бъдат обсъдени преводите, изследванията и рецепцията на творчеството на Тадеуш Ружевич в България с участието на преподаватели по полска литература, преводачи и aвтори на броя на „Литературен вестник”, посветен на изследванията на българската полонистика върху творчеството на Тадеуш Ружевич.

В дискусията ще вземат участие: проф. Маргрета Григорова (онлайн), проф. Камелия Николова, проф. Панайот Карагьозов (онлайн), проф. Божко Божков, д-р Катерина Кокинова, Силвия Борисова, Венеса Начева и Кристиян Янев. Модератор на дискусията ще бъде проф. Амелия Личева, главен редактор на „Литературен вестник”.

Броят на „Литературен вестник“ и дискусията „поставят двойна задача – да отбележат паметта на Тадеуш Ружевич, един от най-значимите полски творци на миналия век, но и да заяви българските гласове на него. Стогодишнината от рождението на Тадеуш Ружевич представлява чудесен повод неговото творчество да бъде видяно от страна на родната полонистика, чието общуване с полския поет е продължително и плодотворно“. (Кристиян Янев, „Литературен вестник“, 2021, бр. 34).

 

Източник: Полски институт в София

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html