петък, 19 април 2024 г.

МВР: До момента няма сериозни нарушения на изборните права

снимка: МВР

Без сериозни нарушения протича гласуването на баложата, каза вътрешният министър Бойко Рашков:

„До момента няма сериозни нарушения. Има такива, които не заслужават да се тревожим за тях. Някъде, в някои от регионите, има заболели председатели на комисии, които има ред, по който те се заменят. Аз получих съобщение рано сутринта по наша линия, нямаме проблеми, с оглед охраната, с оглед онова, което Министерството на вътрешните работи е длъжно да осигури в изборния ден“.

Екипи на МВР следят и за опити да се купуват гласове

Към 8.00 часа всички избирателни секции са отворени и предадени на съответните избирателни комисии, съобщават от МВР. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите. От МВР напомнят, че в изборните помещения не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето.

Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга техника с цел заснемане на начина на гласуване. Служителите на вътрешното министерство ще се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

Предприети са и всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден. Хората могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които въпрепятстват нормалното протичане на изборния процес, на денонощната телефонна линия 02 901 12 98, както и на имейла – izbori2021@mvr.bg.

В днешния ден служителите на секторите „Български документи за самоличност“ в полицейските управления ще работят до 19.00 часа и ще издават удостоверения за гласуване.

Преди дни от министерството обявиха рекорден брой досъдебни производства след края на парламентарните избори и първия тур на вота за президент. Разследванията бяха над 140, като 122 от тях са за нарушаване на изборните права на гражданите.

До 19 ч. ще се издават и удостоверения за гласуване. Те ще важат само пред избирателните комисии. Хората могат да получат подобни документи в полицейските управления в цялата страна. Удостоверенията ще се издават само срещу подадена заявка за издаване на нова лична карта.

Източник: БНР

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html