четвъртък, 28 март 2024 г.

Burj Al Arab: Легендарният хотел отваря вратите си за първи път

снимки: CNN

Тридесет различни вида мрамор. Таван, изработен от 21 000 кристала Сваровски, представящи Млечния път. Това е само част от лукса, който ви очаква в Дубай в хотел Burj Al Arab, един от най-ексклузивните хотели в света.

Досега, ако не сте били плащащ гост в хотела или вечеряли в някой от неговите ресторанти, вашето преживяване в Burj Al Arab вероятно се е ограничавало до заснемане на снимки на структурата от съседния обществен плаж.

Но от 15 октомври тази година тайните врати на Burj Al Arab най-накрая се отварят, като новото изживяване Inside Burj Al Arab обещава да предложи на посетителите поглед отвътре и да повдигне воала върху някои от интригуващите истории на хотела.

В продължение на почти 22 години Burj al Arab стои гордо на собствения си частен остров точно до крайбрежието на Джумейра, незабавно разпознаваем с дизайна си, моделиран по формата на вдигащо се платно.

Неговата конзолна хеликоптерна площадка, окачена на 210 метра над водата, е била домакин на много водещи събития през годините. Андре Агаси и Роджър Федерер чукнаха топка за тенис през 2005 г. Дейвид Култхард въртеше понички в кола от Формула 1 през 2013 г.

През февруари 2021 г., когато светът е затворен, DJ David Guetta го използва като сцена за своето събитие на живо „United at Home“. А през август 2021 г., като част от лъскавата нова кампания на Dubai Tourism, холивудското дуо Зак Ефрон и Джесика Алба скочиха с парашут.

Така че защо да се разрешава публичен достъп сега? Анди Никълсън, генерален мениджър и опитен директор на Inside Burj Al Arab, посочва, че 2021 г. ще бъде 50-годишнината на Обединените арабски емирства и неотдавнашното откриване на Expo 2020 Dubai, първото световно изложение, което се провежда в Близкия изток.

„Тази година светлините на прожекторите наистина са върху Дубай и изглежда е идеалното време да отворим една от иконите на града за посетителите“, казва той. „Това е поглед към оригиналния дом на лукса в Дубай.“

И така, какво точно ще изпитат посетителите, когато влязат в тези луксозни и потайни пространства?

Започвайки от нов център за добре дошли, 90-минутната обиколка започва с разходка с бъги по 340-метровия мост, който се свързва с частния остров, на който се намира хотелът. Но първо трябва да направите пит стоп.

„Забелязахме, че повечето гости идват и стоят на моста, за да направят снимки на хотела“, казва Никълсън. Създадена е нова платформа, която позволява на посетителите да имат перфектната гледна точка.

При пристигането си в Бурж Ал Араб, след традиционното посрещане с пръскане на розова вода от домакините емирати, влизате в атриум на 180 метра, най-високият в света – и самата обиколка започва.

Без контекста на други небостъргачи, обграждащи сградата, е трудно да се схване мащабът й, но на 321 метра височина е с три метра по-къса от Айфеловата кула (включително върха) и с 60 метра по-къса от Емпайър Стейт Билдинг.

Атриумът успява да се почувства едновременно модерен и ретро, ​​обстановка на арабските нощи, срещащи Джетсън, със слой след слой от извивки и цветови нюанси, които стават по-светли, колкото по-близо се доближават до небето. В горната част на ескалаторите, които се плъзгат нагоре покрай двойни аквариуми, фонтан танцува в ритмите на традиционния емиратски танц, преди да изстреля окончателен шлейф, подобен на гейзер, на 42 метра във въздуха.

Стъклен асансьор ускорява посетителите до 25-ия етаж (в реално изражение, 50-ия – всеки апартамент в хотела е разположен на два етажа) за основното събитие, обиколка на разкошния Royal Suite, след което има време да разгледате Interactive Experience Suite, отпивайки арабско кафе и научавайки любопитни факти за архитектурата и интериора на Burj Al Arab, както и ключовата роля, която хотелът изигра в развитието на Дубай.

Изложени са оригинални скици на интериорния дизайнер Khuan Chew, както и салфетката, върху която британският архитект Том Райт скицира първата чернова на предложената от него конструкция през октомври 1993 г.

Създаване на незабавно разпознаваема икона

Бурж Ал Араб е резултат от визията на шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, владетелят на Дубай. Задачата му за сградата беше проста – да създаде най-луксозния хотел в света, сграда, която да се превърне в икона за града.

Преди да измисли сега незабавно разпознаваемата форма, Райт разглежда различни символи на културата и историята на Дубай за вдъхновение. Но той стигна до ясно заключение – ако сградата трябваше да се превърне в икона на град, който смело гледа към бъдещето, тя не трябва да се корени в миналото. По-скоро трябва да се движи напред и така се роди сградата с форма на платно.

Построяването на Бурж Ал Араб отне пет години – две години за създаването на изкуствения остров, на който се намира, и три години за изграждането на самия хотел. Когато първоначално беше обявено, мястото беше счетено за необичаен избор от мнозина поради факта, че се намираше на около 15 километра от центъра на Дубай по това време. Но крайбрежният му фон на най-красивия плаж на Дубай е една от причините да се превърне в такава икона.

Интериор на богатство и лукс

Интериорът на Burj Al Arab е може би дори по-удивителен от екстериора. Шейх Мохамед си представя естетика, вдъхновена от арабски стилове от целия Близък изток и им придава съвременна интерпретация. Дизайнерът Khuan Chew размива границите между цветовете и създава усещане за слятост и пълнота.

 

„Забавлението е нещо, което искаме да включим в преживяването Inside Burj Al Arab“, обяснява Никълсън. „Цялата сграда е изпълнена с радост със своя дързък дизайн и цветове и новата обиколка се засилва върху това.“

Икономът на Royal Suite Роман Седев, облечен в златен фрак и бели ръкавици, напълно въплъщава това усещане за забавление, докато отваря вратите на апартамента с размах и усмивка, приветствайки посетителя в пространство, доминирано от централно стълбище, покрито с леопардов килим.

Превъзходно пространство

Независимо дали става въпрос за вашия личен стил или не, Royal Suite не е нищо друго освен удивителен със своето безпрепятствено изобилие. Силно полираният жълт под отразява тавана от 24-каратово злато, само част от 1790 квадратни метра от материала, използван в целия хотел. Има частен асансьор, който да ви отведе до втория етаж. И това е на втория етаж, където нещата стават още по-„екстра“.
„Khuan Chew нарече трапезарията „стая за слънчеви лъчи““, казва Седев, сочейки тавана на синьото небе, осеян с пухкави облаци над маса за хранене, поставена за 10 души, седнал върху килим, който е като избухване на слънчева светлина.

Леопардовата щампа отново се появява на кадифените столове за хранене с високи облегалки, на възглавниците в съседната стая на меджлиса, на пуфите в спалните и на някои от килимите.

И точно тези килими наистина ви спират. Вниманието към детайла и изработката, което се влага в тях, е изключително, като всеки от тях отнема три месеца, за да се направи на ръка. И тъй като това е Burj Al Arab, петно ​​или разбиване е немислимо. „Винаги имаме допълнителен в хранилището, за да можем да го променим незабавно, ако нещо се случи“, обяснява Никълсън.

След като очите ви се приспособят към разкоша, детайлите започват да изскачат. Златни соколови нокти се хващат за дръжките на вратите. Стените са покрити с коприна, която изглежда променя цвета си в зависимост от това къде стоите, с ръчно зашити калинки, бродирани в повече от това 24-каратово злато. Има специален екип от занаятчии, които идват и извършват ремонт, когато е необходимо.

Поглед в изключителен свят

Сега, когато вратите са отворени за посетители, има ли шанс гостите на хотела да са малко раздразнени да споделят своето пространство?

„Нашият атриум е най-големият в света и определено имаме място за всички“, казва Никълсън. Всяка група е ограничена до максимум 12 души, а по-голямата част от преживяването се провежда на 25-ия етаж, който е запазен изключително за посетители на Inside Burj Al Arab. Гостите на хотела също могат да предприемат обиколката. „Това е работещ хотел, отворен 365 дни в годината“, продължава Никълсън, „и новата обиколка предлага поглед зад кулисите“.

Посетителите също няма да бъдат помолени да напуснат помещенията веднага след преживяването. Нов салон на открито, Uma, е отворен изключително за Inside Burj Al Arab и всеки от ресторантите на хотела може да бъде резервиран от не-гости.

Източник: CNN

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html