петък, 26 април 2024 г.

Учените разкриха физиката на щракането с пръсти (видео)

Снимка: ScienceNews

Всичко се случва за миг. Ново високоскоростно видео разкрива физиката на щракането с пръсти. Кадрите разкриват екстремната скорост, с която се извършва жестът, и показва, че триенето плюс свиваемостта на пръстите са от ключово значение за способността на хората да щракват правилно, съобщават изследователите днес в Journal of the Royal Society Interface.

Щракането с пръсти трае само около седем милисекунди – това е приблизително 20 пъти по-бързо от мигването на окото, казва биофизикът Саад Бхамла от Georgia Tech в Атланта.

След като се изплъзне от палеца, средният пръст се върти със скорост до 7,8 градуса в милисекунда, почти това, което може да постигне ръката на професионален бейзболен питчер, установява екипът.

Това високоскоростно видео показва как се случва това. Средният пръст освобождава натрупана енергия, когато се изплъзва от палеца, удряйки дланта с висока скорост приблизително седем милисекунди по-късно. Когато са покрити с каучук с високо триене или лубрикант с ниско триене, пръстите правят неуспешни щракания, установи екипът, което показва, че голите пръсти имат ниво на триене, идеално за бързо щракване.

Това триене между палеца и средния пръст позволява на енергията да се съхрани, преди внезапно да се освободи. Твърде малкото триене означава по-малко натрупана енергия и по-бавно щракване. Но твърде голямото триене пък пречи на освобождаването на пръста, като също така забавя щракането.

Бхамла и колегите му се вдъхновяват от сцена във филма „Отмъстителите: Война за безкрайност“ от 2018 г. Суперзлодеят Танос щрака с пръсти, докато носи свръхестествена метална ръкавица, заличавайки половината от живота на Вселената. Екипът се чудел дали би било възможно да се щракне, докато носите твърда ръкавица. Обикновено когато пръстите се притискат един към друг в момент, те се компресират, увеличавайки контактната площ и триенето между тях. Така изследователите тестваха щракането с пръсти, покрити с твърди напръстници. Разбира се, снимките показват, че това е много бавен процес. Така че щракането с пръсти на Суперзлодеят Танос е пълна глупост. Няма нужда от супергерои: Физиката ще ни спаси.

Източник: ScienceNews

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html