четвъртък, 28 март 2024 г.

Стефан Тафров сменя Христо Иванов

Снефан Тафров и Христо Иванов
Снимка: dnews

Стефан Тафров е сочен за най-вероятният нов председател на партията на градската десница „Да, България“ след оставката на Христо Иванов, пише вестник „Галерия“.

Бившият външен министър е лансиран от своите съпартийци, защото се ползва с най-голям авторитет в средите на отломките от старото СДС и има най-голям шанс да спечели евентуални вътрешни избори.

До момента Тафров бе народен представител от „Демократична България“ и член на Изпълнителния съвет на „Да, България“. Той също подаде оставка в знак на солидарност с Христо Иванов, но среди в ДБ вече се уговарят да го лансират за следващ председател на партията.

Стефан Тафров има потенциала да обедини враждуващите лагери в десницата, но е напълно непознат за младите хора, твърдят анализатори. Неговата сила беше през 90-те години, когато бе външен министър, а преди това посланик в ООН. Той има ключова роля за влизането на България в НАТО и Европейския съюз, но времето му е минало и той няма как да привлече нови избиратели и да върне доверието в „Да, България“, смятат стари седесари.

Очаква се негов съперник в борбата за поста да бъде Ивайло Мирчев. Човекът, сочен за „сивия кардинал“ вдясно, има нескрита амбиция да оглави партията, но не се ползвал със сериозна подкрепа в нея. Мирчев участваше в акциите в „Росенец“ миналото лято, които впоследствие доведоха да масовите протести в София срещу правителството на ГЕРБ. Въпреки това Мирчев не успя да спечели достатъчно популярност и авторитет, включително и в самата „Да, България“.

В същото време стана ясно, че причината за оставката на Иванов не е само в катастрофалния изборен резултат в неделя. Според хора от неговото обкръжение, той е напуснал поста и заради перспективата да подкрепи правителство, в което вероятно ще участва БСП. Юристът е сред най-върлите противници на идеята да се коалира със социалистите и едва ли ще реши да направи подобен компромис. На едно от последните заседания на ръководството на „Да, България“ бившият вече лидер обявил, че евентуална коалиция с „червените“ би означавала край на градската десница като политически фактор.

Друг повод за оттеглянето на Иванов е сериозното противоречие между формациите, които влизат в „Демократична България“, по отношение на президентските избори. Както „Галерия“ писа, от ДСБ на Атанас Атанасов настоявали десницата да издигне свой кандидат и успяха да наложат фигурата на Лозан Панов. Христо Иванов пък бе привърженик на идеята да се подкрепи Румен Радев за втори мандат. В крайна сметка гласовете на десницата се разпиляха, като по-голямата част гласуваха за Радев, а доста по-малко за Лозан Панов.

Оставката на Христо Иванов повдига въпроса за това кой ще преговаря с „Продължаваме промяната“ за новото правителство. Очаква се начело на екипа на „Да, България“ да застане Надежда Йорданова, която е заместник на Христо Иванов в партията и най-довереният му човек. През 2014 година бе началник на политическия кабинет на Иванов, когато той бе правосъден министър във второто правителство на Бойко Борисов.

 

Източник: в-к „Галерия“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html