петък, 19 април 2024 г.

Христо Иванов подаде оставка като лидер на „Да, България“

кадър: Фейсбук

АНТЕНИ

Христо Иванов подаде оставка като лидер на „Да, България“. Това обяви самият той на Facebook страницата на партията.

„След като почна да става по-ясна картината на резултатите от изборите, които бяха проведени вчера и конкретно нашия резултат – на „Демократична България“, ние започнахме да правим анализ и оценка на този резултат. Днес проведохме Изпълнителен съвет на „Да, България“ и аз говоря в качеството си на лидер на „Да, България“. На този Изпълнителен съвет всички се обединихме около мнението, че резултатът е изключително лош. Той показва много сериозно отстъпление спрямо резултатите, които бяхме постигнали както на изборите на 11 юли, така и на пролетните избори – на 4 април“, допълни още Христо Иванов.

„Демократична България е коалиция, в която инвестирахме всички заедно с ДСБ и колегите от „Зелено движение“ като инструмент на трайно представителство. Никой обаче друг обаче не се заема за трайно представителство на демократичната общност. Призовавам да пазим инструмента, защото знам какво костваше на всеки. Благодаря на колегите Атанас Атанас, Владислав Панев и Борислав Сандов заради мъдростта и труда, отдадеността, с която заедно работихме. В крайна сметка мисля, че най-голям дял от отговорността се пада на мен“, каза Христо Иванов. „Колегите ми от Изпълнителния съвет също си подават оставките“.

Той ще остане ръководител на партията в оставка, докато не се избере ново ръководство.

Христо Иванов се провали в лидерската битка във Велико Търново. Припомняме, че той поведе битката на партията си за място в парламента като водач на листата, за да се изправи срещу водача на листата на ДПС Делян Пеевски. Иванов дори призова гласоподавателите да не пуснат нито една бюлетина за Пеевски.

При обработени малко над 72% от протоколите „Демократична България“ остава едва на седмо място в старата столица. За обединението са гласували 5.1%, ДПС печели 7.2% от вота, а между двете партии се нарежда „Възраждане“ с 6%. Победител във Велико Търново е „Продължаваме промяната“ с 27.1%. Зад партията на двамата бивши министри Кирил Петков и Асен Василев се нарежда ГЕРБ с 21.3%.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html