четвъртък, 25 април 2024 г.

В Сингапур неваксинираните не могат да получават безплатно лечение за Covid-19

снимка: washingtonpost

Правителството на Сингапур заяви в понеделник, че вече няма да покрива медицинските разходи на хора, „неваксинирани по избор“, които съставляват по-голямата част от новите случаи на коронавирус и хоспитализации на covid-19 в града-държава.

Осемдесет и пет процента от хората в Сингапур, отговарящи на условията за ваксини срещу коронавирус, са напълно ваксинирани, а 18 процента са получили бустерни ваксини.

„В момента неваксинираните лица съставляват значително мнозинство от тези, които се нуждаят от интензивни болнични грижи, и непропорционално допринасят за натоварването на нашите здравни ресурси“, се казва в изявление на Министерството на здравеопазването в понеделник.

„Пациентите с Covid-19, които не са ваксинирани по избор, все още могат да използват редовни споразумения за финансиране на здравеопазването, за да плащат сметките си, където е приложимо“, добави министерството.

Сега правителството поема сметката за всеки сингапурски гражданин, постоянно пребиваващ и притежател на дългосрочна работа, който е болен от covid-19, освен ако не е дал положителен резултат малко след завръщането си от чужбина.

„Докато ситуацията с covid-19 не стане по-стабилна ще продължим да покриваме медицинските разходи за тези, които са ваксинирани, както и за тези, които все още не отговарят на условията: деца под 12 години и хора с определени медицински състояния“, посочват от министерството.

Сингапур се счита за една от най-добрите системи за здравеопазване в света. Проучване от 2017 г. във водещото медицинско списание Lancet установи, че Сингапур е на първо място сред 188 държави в усилията за постигане на свързаните със здравето цели за устойчиво развитие, определени от ООН за 2030 г.

Сингапурският модел обаче зависи силно от приватизираните медицински услуги, което означава, че неваксинираните може да имат покритие, ако се разболеят от covid-19. В Съединените щати, например, около една трета от разходите за здравеопазване са частни, докато в Сингапур е обратното, според анализ на New York Times.

Работниците в Сингапур са упълномощени да оставят част от заплатите си в здравни спестовни сметки, за които служителите също са длъжни да допринасят въз основа на различни критерии.

„Съгласно тази система сметките за неваксинираните все още ще бъдат „силно подкрепяни и силно субсидирани“, каза министърът на здравеопазването Онг Йе Кунг на пресконференция в понеделник. „Болниците наистина предпочитат изобщо да не се налага да таксуват тези пациенти“, каза Онг. „Но трябва да изпратим този важен сигнал, за да призоваме всички да се ваксинират, ако отговаряте на условията.

Сингапур регистрира около 91 000 нови коронавирусни инфекции през последните 28 дни, 98,7 процента от които са асимптоматични или леки случаи, според здравното министерство.

Към 7 ноември 1725 души са хоспитализирани с вируса. От тях, според Министерството на здравеопазването, 301 са имали нужда от кислород, 62 са под стриктно наблюдение в интензивното отделение, а 67 са в тежко състояние и са интубирани. Това постави текущата степен на използване на интензивно отделение в Сингапур на 68,5 процента.

Източник: washingtonpost

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html