петък, 26 април 2024 г.

Изследване: За или против бустерна доза и с коя ваксина?

Снимка: Marc Bruxelle/Alamy Stock Photo

Тина ХЕСМАН

За хора като мен, които се ваксинираха, изборът на бустерна доза е малко по-сложен. Бустерите се препоръчват за хора на 65 и повече години, но аз съм по-млада от това. Хората, които имат висок риск да бъдат изложени на COVID-19 чрез работата си или жизнени ситуации, също могат да получат бустер. Но в момента работя от вкъщи, където живеем само аз и съпругът ми. Хората с основни здравословни състояния, които ги излагат на по-голям риск от тежко заболяване, също са допустими. Имам проблем с някои заболявания, които ме правят по-уязвима. Но колко повече полза бих получил от една бустерна инжекция, отколкото от двете дози? Тези въпроси, които си задават и много други хора, задава Тина Хесман пред ScienceNews.

Голяма част от това, което знаем за бустерите на ваксините РНК, идва от данни, събрани в Израел, където всеки на 12 и повече години отговаря на условията за трета доза от ваксината Pfizer от края на август. Хората, които са били напълно ваксинирани с две дози от ваксината и не са имали основни рискове за здравето, са имали много нисък шанс да развият тежък COVID-19 или е трябвало да бъдат приети в болница: Само 3,1 на сто на всеки 100 000 здрави хора, които са получили две дози от ваксината е с тежко заболяване, съобщиха изследователите на 29 октомври в Lancet.

Но с основните рискове за здравето този брой започва да нараства. От всеки 100 000 напълно ваксинирани хора с един или два риска за здравето, 82% са развили тежко заболяване. А при три или повече рискове за здравето процентът е 113 на всеки 100 000 души. Получаването на бустер е намалил степента на тежко заболяване за тези с едно или две здравословни състояния до 3,2 на 100 000 и е намалил процента с малко повече от половината – до 51,6 на 100 000 – за тези с три или повече здравни състояния.

Това доказателство ме кара да мисля, че  бустер е подходящ за мен. За млади, здрави хора уравнението на риска може да е различно. Учени казват, че е добре хората в тази ситуация да изчакат известно време за повече данни, преди да получат бустер. Но хората на 65 и повече години и тези със здравословни проблеми вероятно трябва да получат бустер сега.

Следващият въпрос е с коя ваксина? Вече е добре да смесвате и съпоставяте дозите на ваксината за бустерни ваксини. Мога да се придържам към Pfizer или да премина към Moderna или J&J. Първото нещо, което обмислям е: Каква е целта ми? Макар че бих искал изобщо да не се заразявам с COVID-19, това може би не е толкова реалистично. Нито една от ваксините срещу COVID-19 не произвежда „стерилизиращ имунитет“, който ви предпазва от заразяване. Но всички те осигуряват защита срещу болестта.

На пръв поглед изглежда, че РНК ваксините са правилният начин, но бях заинтригуван от дискусиите на неотдавнашните срещи на консултативния съвет на Американската администрация по храните и лекарствата и Центровете за контрол и превенция на заболяванията относно различните видове имунитет, произведени от ваксините.

РНК ваксините помагат да се предпази клетката от заразяване с коронавируса. Но ваксините, базирани на аденовирус, като J&J и AstraZeneca изглежда са по-добри в ускоряването на дълготрайна защита от имунните клетки, наречени Т-клетки. И някои доказателства сочат, че комбинацията от РНК ваксина с аденовирусна ваксина като J&J може да има някои предимства.

В проучване във Франция участниците са получили или две дози от ваксината Pfizer, или доза AstraZeneca с Pfizer. Хората, които са получили Pfizer и за двете дози, са имали два пъти по-голяма вероятност да се заразят с коронавирус, отколкото тези, които са получили смесените дози, съобщиха изследователи на 21 октомври в Nature. Това са 10 инфекции сред 2512 (0,39 процента), които са получили смесените дози, в сравнение с 81 инфекции сред 10 609 души (0,76 процента), които са получили Pfizer самостоятелно.

Попитах един от съавторите на това проучване, Жаклин Марвел, имунолог в Международния център за изследване на инфекциозните болести (CIRI) в Лион, Франция, дали трябва да премина към J&J за моята бустерна инжекция, за да подсиля Т-клетките си, или да се придържам към РНК ваксина.

„Не съм сигурна, че искате да промените ваксината само за да увеличите отговора на Т-клетките“, каза тя. Този отговор ме изненада малко, защото Marvel изучава Т-клетките като професионалист. „Неутрализиращите антитела са това, което искате да имате първо. Антителата спират вируса да попадне в клетките и ви предпазват много по-рано, отколкото биха направили Т-клетките“, обясни Maрвел. „Ако хората не искат да са болни и да имат симптоми, значи искат антителата.“

И за да увеличите максимално антителата, РНК ваксините са правилният начин. Страничните ефекти от бустерните дози са подобни на тези при по-ранни дози, въпреки че някои данни показват, че ефектите след бустер може да са по-леки, отколкото след втората доза. Някои хора се притесняват от редки странични ефекти като миокардит, възпаление на сърдечния мускул, което понякога се случва след доза РНК, особено при млади мъже след втората доза. Но този страничен ефект е необичаен: само 17 от 2,5 милиона души, които са получили бустер на Pfizer в Израел, са развили миокардит или перикардит, съобщиха израелските здравни служители.

Почти 99 процента от хората, напълно ваксинирани с Pfizer, също избраха Pfizer за своя бустер. Ръцете може да ме болят известно време, но това е цена, която съм повече от готов да платя, за да избегна тежко заболяване за себе си и да помогна да предпазя хората около мен от заразяване.

Източник: ScienceNews

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html