петък, 19 април 2024 г.

Генчо Симеонов отбелязва 90 години с изложба

Снимка: Съюз на българските художници

Експозицията може да бъде видяна в Изложбен център „Шипка“ 6, София до 12 ноември.

Генчо Симеонов е завършил първия випуск на Художествената гимназия в София, а след това в Художествената академия учи илюстрация и художествено оформление на книгата при проф. Илия Бешков.

Богатото творчество на Генчо Симеонов е ярко разпознаваемо в хиляди карикатури в периодичния печат, в илюстрирани книги на български автори – Марко Ганчев, Васил Цонев, Стефан Цанев. Той работи върху създаването на 15 анимационни филма като сценарист, режисьор и художник; „Опера за един лешник“ е отличен през 1974 като най-добър анимационен филм на фестивала „Златен ритон“ в Пловдив.

Първата си карикатура художникът публикува във в. „Вечерни новини“ през 1952. Негови карикатури печатат вестниците „Народна младеж“, „Земеделско знаме“, „Кооперативно село“, „Отечествен фронт“,“Демокрация“, АНТИ, а във в. „Стършел“ работи от 1968 година.

Големият майстор на сатиричната рисунка „Без думи“ участва във всички изложби на българската карикатура, в международни фестивали и биеналета, работите му са отличавани с награди.  През 2006 г. получава наградата на Съюза на българските художници за цялостно творчество. Носител е на орден „Кирил и Методий“ и на наградата „Златното перо“ на Съюза на българските журналисти.

В последните години гъсто населеният приказен свят на Генчо Симеонв завзема нови територии и населява десетки живописни платна, с които художникът се представя в различни изложби.

Източник: Съюз на българските художници

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html