петък, 29 март 2024 г.

Литър бензин у нас 2, 39лева, в Турция – 1, 42

Снимка: Интернет

България е сред държавите в ЕС, в които автомобилните горива са поскъпнали най-много през последната година. С близо 30-процентен скок страната ни е на пето място,  сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.  „Шампион“ по ръст на цените на бензина и дизела – с 30.7%, е Люксембург.  На малка дистанция следват Румъния, Словения и Полша. Тенденцията на поскъпване е обща за Европа, като основната причина е бързото съвземане на икономиките след предните ковид-вълни и засиленото търсене на горива в световен мащаб.

В момента цените  на автомобилните горива в  Европа са най-високи от 2012 г. насам.  Германия  дори отбелязва исторически рекорд – дизелът  за първи път достига  1,55 евро за литър.

Информацията на Евростат е за септември. А данните на портала Fuelo, които се актуализират все ден, показват, че през октомври поскъпването на нефтопродуктите дори се е ускорило. От 28 октомври 2020-а до днес средната цена на бензин А-95 се е покачила с цели 32.8%, или с 59 стотинки на литър. При дизела повишението е още по-драстично – 35.4%, или с 63 ст. на литър.

В момента в България трудно ще намерите обикновен бензин за под 2.40 лв.  Всички големи вериги продават литър А-95 за 2.41 – 2.43 лева. Положението с дизеловото гориво е същото – вчера по бензиностанциите на най-големите търговци цените бяха в диапазона 2.42 – 2.45.

По-малките играчи се опитват да поддържат конкурентни цени. Например в обектите на VM Petroleum на Веселин Марешки и на „Инса ойл“ ( на Георги Самуилов) масовият бензин все още струва по 2.18 – 2.20 за литър.

Въпреки голямото поскъпване в последните месеци горивата у нас остават относително евтини спрямо другите от ЕС, където текат същите тенденции. В България в момента  средната цена на масовия бензин А-95 е 2.39 лв. за литър, докато в Нидерландия е почти 4 лева (3.93 лв. за литър), сочи актуалната статистика, публикувана от Fuelo. Всъщност в повечето държави от Евросъюза обикновеният бензин е над 3 лева – основно защото там облагат автогоривата с много високи акцизи. Около нас ценовата картина е доста пъстра – в Гърция А-95 струва около 3.46 лв,  в Сърбия е около 2.76, румънските и македонските съседи плащат средно по 2.43-2.45 лева за литър, а Турция се откроява като балкански оазис за шофьорите с 1.42 лева за литър.

Нова мода

Сериозното поскъпване и големите разлики между отделните европейски държави вече доведоха до бум на т.нар. горивен туризъм.

Тази есен в Германия е белязана от „горивен туризъм“, . Поради рязкото покачване на цените на бензина в Германия, която вече изпревари дори скъпата Великобритания, немците тази есен все по-често пътуват до съседни страни, за да зареждат по-евтино колите си. „Мнозина вземат резервни туби със себе си, тъй като прогнозите за по-нататъшното увеличение на цените в Германия не са никак обнадеждаващи“, съобщава Euronews.

„В Централна Европа „горивният туризъм“ се възражда – поради рязкото покачване на цените на бензина германците масово зареждат в Австрия, Полша и Чехия. Един литър в Германия струва почти две евро. Разликата със съседите може да достигне 50 евроцента, така че пътуването до задгранична бензиностанция си заслужава“, се казва в статията на Euronews.

Напоследък се наблюдава засилено пътуване на български автомобили към Турция. Засега няма данни дали напливът е свързан с „горивен туризъм“ или се дължи основно на пропадането на тамошната лира спрямо еврото – при този срив на валутния курс пазаруването в съседката излиза много изгодно.

Източник: Сега

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html