събота, 27 април 2024 г.

Проф. Анастас Герджиков търгувал с влияние в болници и здравното министерство

Снимка: БГНЕС

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков се опитвал да влияе върху избора на съвет на директорите в болница „Лозенец“. Това става ясно от негово писмо до министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, пише вестник „Галерия“.

В писмо от 04.04.2021 г. до министъра ректорът на Софийския университет обвинява заместник-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров, че в изявление, тиражирано от няколко медии, е заявил, че 21 преподаватели от университета се водят по щатно разписание в болница „Лозенец“ и получават заплати, без да имат отношение към нейната работа. Настоява д-р Петров да направи публично извинение, а „защо не и поемане на политическа отговорност“ от негова страна, като го заплашва и със съд за обезщетение.

След това твърди, че д-р Петров проявява тенденциозно отношение към новия изпълнителен директор на болницата доц. Радосвет Горнев, назначен в началото на юли т.г., поради което настоява за отстраняване на д-р Петров като председател на комисията по провеждане на конкурса.

Факсимиле на писмото от проф. Герджиков до служебния министър Стойчо Кацаров

Потърсихме за коментар заместник-министър д-р Димитър Петров. Ето какво обясни той:

„Ректорът цитира някакъв сайт, чието име не помня, на който е публикувано това, което той твърди, вероятно препечатано и от други сайтове. Обадих се на ректора и му обясних, че такова нещо не съм казвал, а само съм отговорил на въпрос от сайта, че ако има такива договори, те следва да се прекратят и ще назнача проверка. Такава назначих и още на следващия ден получих доклад от председателя на Съвета на директорите г-н Симеонов, че срещу тези трудови договори университетът превежда насреща определена сума. Ректорът обаче продължи разговора с обвинения, че съм имал

тенденциозно отношение към изпълнителния директор доц. Горнев,

за да загуби конкурса. Каза, че имали някакви търкания с председателя на Съвета на директорите г-н Симеонов, че той трябвало да бъде отстранен от съвета и конкурса и на негово място да бъде назначен представител на университета в лицето на техния адвокат Златимир Орсов който бе подал документи за конкурса. Отговорих му, че на етап оценка на разработка г-н Орсов е получил оценка под 4,50, тъй като е представил разработка от няколко страници. Казах му, че не е негова работа да се меси в конкурсите и в управлението а болницата, смятам, че това писмо е опит за моя дискредитация, тъй като не може да докаже твърденията си, черпейки информация от интернет“.

Скандалното в случая е, че ректорът и кандидат за президент черпи информация от интернет сайтове. За същото обаче обвини Татяна Дончева, че цитира лъжливи твърдения за него в някакъв сайт.

Известно е, че г-н Герджиков е близък с бившия дългогодишен шеф на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов, отстранен в началото на юни. Оказва се обаче, че е

близък и с новия временно изпълняващ длъжността доц. Радослав Горнев

и държи същият да спечели конкурса, а затова иска да смени и председателя на комисията в Министерството на здравеопазването. Ректорът настоявал да сложи в Съвета на директорите юриста на университета Златимир Орсов вместо неудобния за него г-н Симеонов. Така се оказва, че кандидатът за президент Анастас Герджиков иска да кадрува в управлението на болницата, както и в Министерството на здравеопазването. Като настоява д-р Петров те само да напусне поста на председател на комисията, но да поеме и политическа отговорност, т.е. да подаде оставка. А какво би станало в бъдеще с презумпцията за разделение на властите, ако проф. Герджиков стане президент?

Самият конкурс е прекратен от министър Кацаров десетина дни след появата на това писмо преди третия, последен етап с мотива, че доц. Горнев не е публикувал годишния финансов отчет за 2020 г., и без да е ясно дали има връзка с действията на ректора.

 

Източник: в-к „Галерия“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html