четвъртък, 28 март 2024 г.

Невяна Митева е голямата любов на Тити Папазов

Невяна Митева
Снимка: БГНЕС

Полковник Невяна Митева, кандидат за вицепрезидент на подкрепения от ГЕРБ проф. Анастас Герджиков, днес е щастливо омъжена за генерал Явор Матеев, но преди 30 години в сърцето й има друг мъж – ексцентричния бивш треньор на баскетболния отбор „Левски Лукойл“ Тити Папазов, пише вестник „Галерия“.

Авантюрата им е една от най-коментираните в спортните среди тогава, но днес малцина се сещат за нея. По времето, когато са пронизани от стрелите на Амур, Невяна е елитна плувкиня, а постигнатите тогава от нея републикански рекорди не са счупени и до днес. Митева с основание се хвали с най-доброто време на 200 м бътерфлай, постигнато през 1988 година.

Върхът в кариерата й е 6-ото място на олимпиадата

в Сеул през същата година, където на щафетата на 4 по 100 м съчетано плуване участва с Бистра Господинова, Таня Богомилова и Наташа Христова.

Тити Папазов
Снимка: БГНЕС

Тити не може да се похвали със същата бляскава спортна кариера. Още от дете обикаля зали и стадиони покрай баща си, който е баскетболен съдия. Малкият Папазов, който се изявява и като дете актьор във филма „Неочаквана ваканция“, е запален фен на футболния ЦСКА, макар че по-късно сменя клубната си принадлежност и като ученик започва да тренира баскетбол в „Левски“. Попада в мъжкия тим, но не успява да се нареди сред звездите.

„Знаех, че нямам капчица талант и от мен няма да стане добър баскетболист. Опитвах се да компенсирам с упорити тренировки, а когато играех, бях най-агресивният на терена. Въпреки това на всички бе ясно, че не ме чака бъдеще като състезател“, признава Папазов. След завършване на казармата през 1988 г. две години Тити играе в „Спортист-Своге“, а междувременно учи в НСА.

В Спортната академия се озавава и Невяна Митева, а след като я завършва, днешната кандидатка за вицепрезидент става учител и треньор по плуване в ЦСКА. Именно в НСА Папазов и Митева се залюбват.

Тити е с три години по-голям от нея и пръв прави крачката

 към красивата плувкиня. Двамата стават гаджета, а Тити е убеден, че красивото момиче е жената, която търси. Изненадващо обаче плувкинята къса с баскетболиста и всеки продължава по пътя си. През бурните години в зората на демокрацията Папазов за известно време се гмурка в бурните води на хазартния бизнес, но след това се връща към баскетбола. Митева пък се отдава на военната си кариера, в която напредва бързо и между 1998 и 2000 вече е заместник-командир в националния спортен отбор, отговаряйки за логистиката. Назначават я и за пиар специалист във ВВС, оглавявани навремето от Румен Радев.

След раздялата с Тити тя среща съпруга си – командващия Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев. Любовната им история започва покрай семейна драма във фамилията на офицера, започнала още през Първата световна война. Преди години генералът решава да открие истината за смъртта на своя прадядо, загинал в Добричката епопея през 1916 г. Предшественикът на ген. Матеев издъхва във военнополевата болница при мистериозни обстоятелства. Явор Матеев се амбицира да разкрие каква е истината за кончината на прадядо му. Връща се в Добрич и точно тогава среща Невяна, която е от близкото до града село Победа. Именно в него прадядото на генерала е смъртно ранен, защитавайки жителите му.

Невяна се включва като помощник в личната кауза на бъдещия си съпруг, а срещите им по работа се превръщат в интимност. Скоро двамата сключват брак, а днес имат три деца. Освен че служат на родината като военни, двамата имат еднакви хобита.

Невяна и Явор са страстни скиори и всяка зима порят пистите у нас и в чужбина – Алпите в Австрия и Швейцария. Двамата са толкова запалени по белите спортове, че често пътуват за състезания за световни първенства и купи. Така и се срещат с легендарната скиорка Линдзи Вон, с която дори се снимат за спомен. Военното семейство е запалено и по футбола, а любимият им клуб е ЦСКА. Митева остава завинаги вярна на „червените“ и често може да бъде забелязана на мачовете на армейците.

Тити трудно приема раздялата с Невяна, но и той открива щастието в любовта. Няколко години след като скъсват, той среща в баскетболната зала бъдещата си жена Маргарита, която също тренира този спорт. Признават, че са коренно различни, но въпреки това вече 26 години са заедно. Женят се в зала „Универсиада“.

„Не мога да си припиша заслугата за тази щура идея, защото тя принадлежи на моя голям приятел – треньора Тони Божанков. Споделих му, че изпитвам ужас от бракосъчетанията – от чиновничките в гражданското, от невинаги трезвите попове в църквите, от ритуалите по ресторантите, стълпотворението от роднини и задължителните народни хора. Тогава Тони предложи: „Защо не се ожениш в „Универсиада“? Тази идея ме грабна и започнах да мисля върху сценария. Разбира се, щом ще е в зала, трябва да се играе баскетбол. Така със съпругата ми Маргарита, която е баскетболистка, направихме отбори на булката и на младоженеца. Нямаше ракии и салати, но стана празник. Роднините ми бързо се съгласиха с тази идея, защото знаят, че съм луда глава, пък и в крайна сметка бяха доволни, че изобщо човек като мен се жени – тоест може да бъде сериозен в поне едно нещо“, спомня си Папазов.

Двамата имат син Александър, който тренира футбол, а през 2007 година Тити осинови малкия Димитър-Желко. Треньорът прочита във вестник сърцераздирателната история на болно бебе със СПИН, което е изоставено след раждането си. Отива да го види и веднага решава да го осинови. Девет месеца по-късно Димитър-Желков е негов син, а за щастие детето се оказва абсолютно здраво. Днес момчето е на 14 години, тренира баскетбол и иска да тръгне по пътя на родителите си.

Източник: в-к „Галерия“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html