петък, 29 март 2024 г.

Баща и дъщеря се срещат в обща изложба в Бургас

Снимка: Галерия Петко Задгорски

Процесът „Синьо“ е съвместен експериментален проект на Радостин Дамасков – скулптор и Златина Дамаскова – графично оформление и дизайн. Целта на проекта е да покаже визуално начина на съвместяване между отделните жанрове в съвременното изкуство. „Процесът“ разглежда традиционния подход по нетрадиционен начин – как с използването на 2D и 3D технологии скулптурната композиция може да се преобразува в други жанрове като рисунка, графика, пластичен релеф и цвят. Класическите образци в живописта и графиката са широко интерпретирани със съвременни средства, но към скулптурата такъв подход е доста ограничен. Линия, цвят, форма – това са ключовите думи в проекта. Преливането им една в друга е основното предизвикателство в него. Този релевантен процес е дълбоко свързан с творческия интегритет на съвременния творец и иновативният подход е задължителна част в него.

Радостин Дамасков е роден през 1957г. в град Бургас, България. Завършва скулптура през 1982. От 1987 е член на Съюза на Българските Художници. Участник е в много изложби в България и чужбина, както и в интернационални симпозиуми по скулптура. Работи в областта на малката пластика и монументалните форми.
2010 – печели национален конкурс и реализация на паметник на поетесата Петя Дубарова
2011- създава първия нулев километър в България, намиращ се в град Бургас 2019 – печели национален конкурс и реализация на паметник на Александър Героргиев – Коджакафалията. За своите скулптури в камък и бронз получава дипломи от Министерствата на културата в Унгария, Грузия и Армения, както и почетния знак на град Бургас. Негови творби са притежание на Музея на модерното изкуство в Кьолн, колекция на ‘П. Людвиг’, както и на много галерии и колекции в България, Германия, Белгия, Холандия, Русия, Мексико и други.

Златина Дамаскова е родена 1989г. в град Бургас. Завършва 2008 НХГ
“Илия Петров“ София, специалност Графика.
2012 Национална Художествена Академия, специалност “Книга и печатна графика“.
Работи в областта на реклама, графичен дизайн и дигитални изкуства.

Изложбата се реализира с подкрепата на Община Бургас

Източник: Галерия Петко Задгорски

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html