четвъртък, 25 април 2024 г.

Шангри-Ла на тишината – малкият американски град без обхват

Green Bank, USA; снимка: euronews

Добре дошли в Green Bank, малкият град в САЩ, който се превърна в рай за хората, бягащи от ерата на цифровите технологии. И докато Шангри-Ла е въображаемо място на вечен живот, то липсата на обхват и телефонни услуги е съвсем реална тук.

Градът в Западна Вирджиния е дом от шест десетилетия на обсерваторията Green Bank, която изисква пълна радио тишина, за да може да надникне дълбоко в космоса.

В резултат на това услугата за мобилни телефони в Green Bank е изцяло забранена.

„Идвайки тук сте в състояние да избягате от интернет и следователно ви очаква известно прочистване, което ви дава време да изчистите ума си“, казва Ивон Уолах, 59-годишна собственичка на магазин за подаръци, която се премести в града преди шест години.

За да защити работата на обсерваторията – както и работата на близка шпионска инсталация – правителството на САЩ създаде Националната зона за радио тишина през 1958 г. Зоната налага ограничения за създадените от човека радиовълни в обхват от 13 000 квадратни мили, които заобикалят Green Bank. Тези ограничения включват както сигнали от мобилни телефони, така и WiFi рутери.

Тихата зона

Служителите в областта на туризма в щата Западна Вирджиния популяризират района – дом на по -малко от 200 души – като „най -добрата дигитална детоксикация“.

„В съвременния свят, в който не може да измине повече от минута или две, без да чуем звуковия сигнал или вибрацията на технологично устройство, това е мястото, където можете да отидете, за да се измъкнете от всичко това“, казва Челси Руби, държавният секретар по туризъм.

Това се откроява в страна като САЩ, където 85 % от възрастните имат смартфон и близо една трета съобщават, че са „почти постоянно“ онлайн.

„Посещавате, слушате други хора“, казва Нанси Шоуолтър, 78-годишна туристка, посещаваща обсерваторията от Индиана. „Мисля, че е прекрасно. Мисля, че повече хора трябва да го направят.“

Но не всички са съгласни.

Роденият в Green Bank 69-годишен Патрик Колман твърди, че липсата на клетъчна услуга е опасна и трябва да се сложи край. „Хората, които живеят в този район, са лишени от защитна мрежа“, казва собственикът на малък хотел, позовавайки се на възможността от автомобилни катастрофи в отдалечени райони, които „биха могли да оставят хората блокирани“.

Услугата за мобилен телефон вече е налична в близкия ски курорт Snowshoe, който привлича хиляди туристи през зимните месеци. В резултат на това стойностите на имотите в околностите на Покахонтас са се увеличили.

Мненията за Green Bank са разнопосочни, но едно е сигурно – ако искате да избягате от дигиталния свят и да си припомните плюсовете на спокойния живот, то Шангри-Ла на тишината е мястото за вас.

Източник: euronews

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html