петък, 29 март 2024 г.

Медици от Спешна помощ и Covid отделения протестират пред МЗ

Снимка: БНР

Лекари и медицински специалисти от центрове за Спешна помощ и Covid отделения в болниците ще протестират пред Здравното министерство. Причината е обещаното, но неизпълнено обещание за увеличение на заплатите. Миналата седмица здравният министър Стойчо Кацаров обеща по-високи заплати за служителите на Спешна помощ, но увеличението е заложено в бюджета за следващата година.

В протеста ще се включат лекари, медицински сестри, шофьори на линейки и санитари. Всички те са служители на центрове за Спешна помощ в страната. Служители от Covid отделения в болниците също ще присъстват.

Причината за протеста е обещаното увеличение на основните заплати, което все още не е изпълнено, а също и новата заповед за изплащане на допълнителни възнаграждения за работа в условията на пандемия, която според синдиката е неясна. Протестиращите искат и по-справедливо разпределение на допълнителните възнаграждения за работа в условията на пандемия.

Според тях новата заповед води до несправедливо и субективно разпределение на допълнителните възнаграждения и дори лишаване на работещи от тях. Организаторите на протеста допълват, че това създава масово недоволство и напрежение в отделните спешни центрове и Ковид отделенията в болниците.

Протестът е организиран от Синдикат „Здравеопазване“ към Национален синдикат „Защита“.

Източник: БНР

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html