четвъртък, 25 април 2024 г.

Двама от най-добрите ни художници на гости в Плевен

Снимка: Арт център Плевен

Скулпторът Зиятин Нуриев и живописецът Захари Каменов този месец гостуват в галерията „Арт Център-Плевен“. Галеристът Пламен Моновски уточни пред БТА, че проф. Нуриев се представя с творби от керамика и камък, а колегата му Каменов – с живописни платна.
Изтъкнатият скулптор е роден в България, но от дълго време живее и работи в Турция. Завършил е Художествената академия в София през 1982 г. със специалност „Скулптура“. До 1990 г. твори в България, след което се установява в Истанбул, където преподава във Факултета по изящни изкуства към Университета „Мармара“. Участва в международни изложби и форуми в Полша, Турция, Япония, на Канарските острови, Люксембург, България и др.
Захари Каменов е роден през 1949 г., завършил е „Живопис“ в Националната художествена академия през 1974 г. Представял е изкуството си в България и на много места в чужбина – Мексико, Германия, Швейцария, Франция, Холандия, Япония и др. Именитият автор е носител на много наши и международни отличия. Сред тях са наградата на СБХ за рисунка на името на Илия Бешков и наградата „Златен Езоп“.

Източник: БТА

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html