четвъртък, 28 март 2024 г.

Загадъчен текст от италиански монах отдалечава откриването на Америка

Снимка: World

Точно как и кога хората са се заселили в Северна Америка е тема, която винаги е вълнувала експертите, а сега нов анализ на древни документи хвърля светлина върху някои по-малко известни подробности от тази отдавна оспорвана времева линия. Изследването е публикувано в Terrae Incognitae. 

Документ, написан от милански монах, датиран около 1345 г., съдържа нещо, което прилича на препратка към атлантическото крайбрежие на Северна Америка – което предполага, че италианските моряци вече са познавали континента около 150 години преди Христофор Колумб да отплава за него.

Документът е озаглавен Универсални хроники (Cronica universalis) с автор на Галванеус Флама (Galvaneus Flamma), произведението е написано на латински и в момента не е публикувано. В него Галванеус се опитва да детайлизира историята на целия свят – от създаването му до 14-и век.

„Ние присъстваме на първото „пътешествие“ към американския континент, тръгвайки от средиземноморската зона, макар то все още да е в ембрионална форма“, казва Паоло Киеза, професор в катедрата по литературознание, филология и лингвистика в Миланския университет.

Галванеус пише за земя, наречена Маркалада (Marckalada), западно от Гренландия, която съвпада с региона на Маркланд (Markland), споменат от няколко исландски източника. Най-вероятно се отнася до съвременния Нюфаундленд. Вероятно монахът е чул за Маркалада или Маркланд чрез контакти и информация в Генуа на италианския бряг, южно от Милано.

Това обаче повдига резонния въпрос какво точно Колумб би могъл да очаква, когато отплава на запад през 1492 г.  Докато документът е белязан от познанията на своето време, той предполагал, че ще открие гиганти бродещи из Маркалада. Това се вписва в други разкази от този северноамерикански регион, като например сагата Грелендинга (Grœllendinga), значителен исландски текст.

„Това, което прави пасажа за Маркалада изключителен, е неговият географски произход: не скандинавската зона, както в случая с други подобни споменавания, а Северна Италия“, пише Киеза в изследването си. „Маркалада, описана от Галванеус, е „богата на дървета“, за разлика от залесения Маркленд от сагата Гренлендинга и там живеят животни.“

Това е в контраст с описанията на други земи на север по онова време, като Гренландия е била известна като „мрачна и безплодна“, въпреки че няма доказателства, че италианските моряци са се осмелили да отидат там.

Самият Колумб е роден в Генуа, въпреки че е отплавал на прочутото си пътуване от Испания и не е немислимо той да е чул разкази за северноамериканска земя от моряците, които често са посещавали пристанището. Известно е, че Генуа има добри контакти със севера, както показва напредналата география на графиките, изготвени там по времето на Галванеус, които подкрепят идеята, че монахът наистина знае за какво пише.

Не изглежда, че италиански или каталунски моряци някога са акостирали в Исландия или Гренландия, но те вероятно са чували разкази от тези части по търговските пътища – дори ако Маркалада или Маркланд не са били достатъчно известни, за да станат разказите официални документи по същото време.

Източник: World

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html