сряда, 24 април 2024 г.

Очаква се ключова реч на Путин за газа

 

Снимка: БНР

Президентът Владимир Путин ще изнесе много важна реч по време на предстоящата Руска енергийна седмица, съобщава ТАСС. Международният форум, специализиран в обсъждането на предизвикателствата и перспективите за развитието на световния енергиен сектор, ще се проведе в Москва в периода между 13 и 15 октомври 2021 г., като неговата пленарна сесия е насрочена за сряда, 13 октомври.

Въпросите на енергетиката бяха във фокуса на внимание и на срещата на руския президент с членовете на правителството през миналата седмица.
Негови коментари тогава, че Русия може да помогне за стабилизирането на пазара на природен газ допринесоха за известно поевтиняване на газа, след като синьото гориво поскъпна драматично през последните дни и седмици до рекордни ценови нива.

Енергийният министър на Катар, която е най-големият доставчик на втечнен природен газ в света, пък заяви в понеделник, че неговата страна не е доволна от скока на цените на газа.

„Не съм доволен от високите цени на природния газ. Тези цени са негативни за клиентите, а удовлетворението на клиентите е най-важното за мен“, посочи Саад ал Кааби пред репортери в Доха.

Междувременно цената на газа в Европа надхвърли 1100 долара за 1000 кубически метра в понеделник, след като при старта на търговията се понижи под 1000 долара, показват данни, предоставени от лондонската борса ICE.
Цената на фючърсите на природния газ с доставка през ноември в нидерландския газов хъб TTF пък достига към момента 1123 долара за 1000 кубически метра.

Източник: ТАСС

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html