четвъртък, 25 април 2024 г.

Невероятните салтоморталета на Лозан Панов и Христо Иванов

Пиарката Ивет обновява имиджа на Панов  Снимка: Булевард България“

АНТЕНИ

Кандидатът за президент Лозан Панов, подкрепен от „Демократична България“ и подкрепян безусловно от кръга „Капитал“  на Иво Прокопиев  –  днес се представи по Нова тв повече от прилично, тоест не каза нищо съществено. А и не биваше, за да не събуди стари спомени за неудобни ситуации. Но все пак не устоя на изкушението да клъвне своя същински опонент проф. Анастас Герджиков. Същински, защото двамата делят един и същи електорат – десния. Не хард симпатизантите на партиите, а онази жива разпиляна периферия на десния спектър, която наблюдава мълчаливо (засега!) разиграващите се циркове в държавата. А ако си припомним някои обстоятелства, ще видим, че президентът Радев не може да му е опонент.

Критиките на Панов днес бяха същата претоплена манджа – той, Лозан Панов, бил автентичният и независим кандидат-президент, а инициативният му комитет – истински, спонтанен и почтен. Проф. Герджиков пък не бил независим кандидат, а инициативният му комитет не бил истински, а по сценарий на ГЕРБ и лично на Борисов.

Блюстителят за върховенството на закона Лозан Панов обаче не обели и дума за погазилия върховния закон Конституцията Кирил Петков, но почервеня (надяваме се от срам), когато водещите зададоха неудобен въпрос по темата. Върховният съдия нито днес, нито по-рано, направи опит да се ангажира с мнение или поне кратко коментарче за комичните опити на харвардската звезда да се извикало било „международно жури“ по казуса му с двойното гражданство, с което заложи капан и на Румен Радев, чиито укази утре ще се окажат недействителни.

Толкова за „съдебната реформа“.

Колко независим и отдаден единствено на реформата е Лозан Панов?

Един интересен цитат от 2015 година, когато г-н Панов стана шеф на ВКС.

„Мнозинството във Висшия съдебен съвет, контролирано от близки до ДПС и ГЕРБ юристи, избра административния съдия Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд. Той получи необходимите 17 гласа, а шестима от членовете на съвета бяха против.“

По-любопитното е, че цитатът е от „Капитал“. Да, същият, който вече вее байраците в кампанията на „независимия“ от партии и медии Лозан Панов. И въпреки тази прозрачна връзка, съдия №1 направи иронична бележка на водещите от Нова тв, че обслужвали проф. Герджиков, ерго – ГЕРБ.

Защо и как от „неподходящ“ и „политическа креатура“ висшият съдия се превърна в тяхно знаме? Месеци преди избора на Лозан Панов те водиха кампания срещу съдията, съмняваха се в качествата му, определяха го като човек на Сотир Цацаров, на ДПС и на Делян Пеевски, на ГЕРБ. Твърдяха, че изборът му е предрешен, въпреки че тогава имаше и втора кандидатура.

Шест неправителствени организации поискаха от президента Росен Плевнелиев тогава да не подписва указа за назначението му. Реформаторският блок (както тогава се зовеше ДБ) – също. Лидер на протеста срещу назначаването на Панов бе не кой да е, а Христо Иванов – тогава министър на правосъдието в правителството на ГЕРБ.

Съюзът на съдиите в България, Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, Български адвокати за правата на човека, Българският институт за правни инициативи, Българският Хелзинкски комитет и Фондация “РискМонитор” ,“Съдии без граница“ изразяват съмнение дали са били убедителни и прозрачни мотивите, които определят решението на ВСС за избора на Лозан Панов.

Лозан Панов и кандидатката му за вице и поддръжник на Истанбулската конвенция и гей браковете Мария Касимова-Моасе наистина не са се познавали лично. Изборът е направен от съпругата му Елисавета заедно с фамозната му пиарка Ивет Добромирова, научи „Антени“. Добромирова се грижеше за пиара на Васил Божков по време на т.нар. велико народно въстание. Вероятно е съвпадение, че настоящата съпруга на президента Деси също е обслужвала пиара на изгнаника от Дубай.

Е, не е много сложно да се досетим в какъв кръг се върти Лозан Панов и кой ще се облажи от президентстването му.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html