петък, 26 април 2024 г.

Ще участва ли Кирил Петков в лидерската битка в 25-и МИР в София

Снимка: БТА

Лидерският 25-и МИР в София, където традиционно председателите на партии влизат в пряк двубой, засега е една от въпросителните в листите на новия проект “Продължаваме промяната“. Все още не е ясно дали нарушилият Конституцията бивш служебен министър на икономиката ще може да остане в кандидат-депутатските листи. Вариантите са два – Кирил Петков влиза в лидерска битка с Бойко Борисов от ГЕРБ и Корнелия Нинова от БСП или новият проект пуска изненадващо име срещу двамата. В този район от “Демократична България” ще води Христо Иванов, съобщава „24 часа“.

Окончателно водачите на листи на новата коалиция на двамата бивши служебни министри Кирил Петков и Асен Василев трябва да станат ясни в неделя. Бившият финансов министър обаче щял да бъде водач в 24-и столичен МИР и в Хасково. А Петков ще води и в Пловдив, където със сигурност ще има пряка битка с Борисов.

В листите на “Продължаваме промяната” се включва и друго знаково лице от служебния кабинет – шефът на Държавната агенция по горите Александър Дунчев. Вчера с пост във Фейсбук той обяви, че излиза в неплатен отпуск и се включва в кампанията на бившите си колеги в служебния кабинет “Янев 1”.

Дунчев нашумя с акцията, която организира през лятото в държавно ловно стопанство “Искър”, при която бяха открити незаконни постройки, свързани с фирма на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка, една от които известна като “зимните сараи на Вълка”. Сигналът бе подаден от cъпрeдceдaтeля нa “Зeлeнo движeниe” Владислав Панев, който е част от “Дeмoкрaтичнa България”. Дунчев трябва да води листата в София-област.

БСП бе първата партия, която одобри и обяви водачите си още миналата седмица. Очаква се този уикенд Националният съвет да се произнесе по пълните червени листи, както и да попълни местата на гражданската квота и коалиционните партньори.

Минимални размествания има в листите на ГЕРБ, които също вече са готови. Отново в почти всички райони водачи ще бъдат министрите от последното правителство на Бойко Борисов. Самият той, макар и да отказа депутатското място в 45-ото и 46-ото НС, отново застава начело в лидерските битки в 25-и столичен МИР, както и Пловдив-град.

В столичните листи се появява и името на доскорошния шеф на “Пирогов” Асен Балтов. Хирургът и доскорошен шеф на “Пирогов” ще заеме второто избираемо място в 23-и МИР, където отново водач ще е председателят на СДС Румен Христов. Балтов получи силна подкрепа от Борисов, след като стана ясно, че е уволнен от болницата.

Лидерски размествания от ГЕРБ правят в Плевен и Русе. Хирургът проф. Григор Горчев, който бе водач в предните два вота, в момента е в тежка процедура, за да стане академик в БАН. Затова плевенската листа най-вероятно ще бъде поведена от новия областен координатор Валери Лачовски.

В Русе бившият спортен министър Красен Кралев ще бъде сменен като водач от председателката на парламентарната група на партията Десислава Атанасова. Тя става един от малцината двойни водачи. Освен в крайдунавския град Атанасова запазва позицията си и в Разград, откъдето бе депутат в 46-ото НС. Кралев пък ще е на второ място в листата на родната си Варна, където отново първи ще е проф. Костадин Ангелов.

Бившият здравен министър остава водач и във Велико Търново. Като проблемен район се очертава Кърджали, където най-вероятно поста си запазва председателката на 44-ото НС Цвета Караянчева. Томислав Дончев и Даниел Митов оглавяват съответно Габрово и 24-и МИР в София.

От ГЕРБ отстъпват от идеята за подмладяване на листите, която бе водеща на предходните избори. Много от младежите, на които бяха възложени големи очаквания да привлекат нови избиратели, са потънали надолу в листите или въобще не присъстват. Все пак избираеми позиции в столичните листи са дадени на председателя на ГЕРБ-младежи Георги Георгиев, който бе депутат в последните два парламента, а преди това заемаше поста на зам.-министър на външните работи.

Източник: 24 часа

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html