събота, 20 април 2024 г.

Румен Радев: Претенцията, че са герои, оставям на други

Румен Радев, снимка: Дир

Държавният глава Румен Радев отговори на кандидатът за президент Лозан Панов, който го обвини, че е „фалшив герой“.

„Аз съм човек на дълга, а претенцията, че са герои, оставям на други. Моят дебат е с българските граждани – водя го през целия си мандат и винаги съм бил на тяхна страна“. Това каза президентът пред журналисти в Благоевград в отговор на въпрос
за предизборния дебат за президентския вот.

Държавният глава посочи, че очаква в настоящата напрегната обстановка да се води толерантна кампания, в която да бъдат водещи идеите, а не компроматите. „Всеки да има възможност да изяви себе си, да представи кой е, за какво се бори и как ще се бори, да се изяви на сцената“, обясни държавният глава.

Относно това, че днес трябва да излезе второ българско име от досиетата „Пандора“, Радев коментира: „Моите очаквания са българските служби, правоохранителни органи, да работят така, че възстановяването на стабилността да минава през това българските граждани да научават от тях, а не от чужбина за нарушаваните ни закони. Очаквам да работят така, че в България да не остават неразкрити кутии на Пандора“.

Попитан за повишаващите се цени на природния газ и електроенергията, държавният глава посочи, че това е остър европейски проблем и световна тенденция. „Цените са скандални в Европа – над 300 евро за мегаватчас, а в България и Румъния сме в най-ниския сегмент на цените. Тази криза ще продължава. Какво правим? Трябваше да задавате този въпрос в изминалите 12 години“, заяви Радев.

По думите му, за последните 12 години предишните управляващите вместо да решават в перспектива очертаващите се проблеми в сектора, са „нокаутирали“ с безхаберие и оплитали в схеми енергийната система у нас. „Цените за бизнеса бяха либерализирани, без да се подготвят малките и средни предприятия. Те просто бяха „хвърлени“ на борсата, където достъп имат само големите и то със съмнителни правила. Това удари съответно най-много малкия и среден бизнес“, заяви Румен Радев.

Държавният глава отбеляза усилията на служебното правителство в подкрепа на малките и средни предприятия, над 265 000 от които ще получат облекчение.

По отношение на евентуално сваляне на ДДС на храните, президентът каза, че то трябва да се запази до евентуално отшумяване на кризата.

Източник: dir.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html