20.2 C
София
събота, 1 октомври 2022 г.

Pandora Papers: Действащ сръбски министър с 24 апартамента в България

Сръбският финансов министър Синиша Мали, сн. Танюг

В проучването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) фигурират все още неназовани двама български политици, а там е и името на настоящия финансов министър на Сърбия Синиша Мали заради неговите многобройни луксозни имоти в България, които се управляват от офшорни фирми, предаде БНТ.

Мали е един от най-близките съратници на президента Александър Вучич и бивш кмет на Белград. През 2015 г. журналистическо разследване разкри, че той е купил 24 луксозни апартамента в българския черноморски курорт „Св. Никола” на обща стойност около 5 милиона евро. Мали твърди, че публикацията е лъжа и призна, че е купил само едно жилище, което е регистрирано на негово име. Президентът на Сърбия Александър Вучич отдавна защитава своя близък сътрудник от всякакви съмнения в корупция и заяви, че има пълно доверие на финансовия си министър.

Според Pandora Papers обаче Синиша Мали е собственик на апартаменти и на две офшорни компании. Мали е купил жилищата през 2012 г. и 2013 г., когато беше икономически и финансов съветник на Александър Вучич – тогава вицепремиер на Сърбия.

Мали е купил 24 апартамента в България от компания на Сърджан Дабич – бивш баскетболист и директор на сръбския филиал на руската нефтена компания „Лукойл”.

Проведеното разследване, добило публичност като Pandora Papers, включва повече от 600 журналисти от 150 медийни организации, включително турската редакция на „Дойче Веле“. В продължение на две години те са проучили 11,9 милиона поверителни документа, които са попаднали във владение на ICIJ. Тези документи демонстрират тясната връзка между тайни офшорни сделки и глобалната финансова политика.

Източник: БНТ

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html