четвъртък, 28 март 2024 г.

Проф. Аргирова: Повечето починали уж ваксинирани са с фалшив сертификат

Болните със сертификат са малко, а повечето от починалите не са ваксинирани наистина. Фалшивата ваксинация в България изкривява световната статистика, заяви проф. Радка Аргирова пред БНТ днес. Според вирусоложката от „Токуда“ има изключително много хора, които изобщо не са се ваксинирали, но са успели по някакъв начин да си набавят документ.

Не е ясно обаче как се установява това – дали даден пациент е сред малкото хора, които не развиват силен имунен отговор, или са се сдобили със сертификат по „другия начин“.

Въпреки това от 40 души, преминали през спешното отделение на „Токуда“ в последните дни с оплаквания от COVID-19, един-единствен е ваксиниран. Става дума за възрастна жена, която имала само леки симптоми и е пратена за домашно лечение и карантина.

„Друго, което се среща често, са хора, които са ваксинирани с двете дози, които след това престават изобщо да спазват каквито и да е било мерки за социална дистанция и дезинфекция и попадат в контакт със заразени“, отбеляза Аргирова.

Според нея досега е трябвало минимум 50% от населението да има две дози.

„Ваксините помагат, абсолютно помагат, засега помагат и при всичките тези нови мутанти и варианти. Тези ваксини са ефективни. Това е истината“, категорична е тя.

Проф. Аргирова отбеляза, че засега третата доза е препоръчителна за хората над 65 години, защото при тях се наблюдава избледняване на имунитета, както и при хора със заболяване, което води до отслабване на имунната система – точно каквито са препоръките на здравното министерство.

Тя обаче предупреди хората да не се стряскат от липсата на антитела – това не значи, че нямат имунитет. По-съществен е клетъчният имунитет, който, когато е налице, за ден-два създава нужните антитела и дори при малкия шанс за инфекция боледуването минава по-леко. За сравнение, неваксинираните развиват антитела едва след 7-10 дни, през което време вирусът нанася сериозни щети на организма.

Има разлика между COVID-19 сега и преди година, отбеляза тя. Инкубационният период е по-кратък, различни са и симптомите.

„Не се срещат така често нарушенията в обонянието и вкуса, които демонстрираха първите болни, или да кажем първата вълна. Дори по тези признаци много често идваха да се изследват. Най-често сега симптоматиката е суха кашлица, недостиг на въздух или затруднено дишане, има и ринит. Задухът обаче тръгва много бързо, когато започне и ако не са взети никакви мерки, и има небрежно отношение, буквално след ден-два започва тежък задух и кислородна недостатъчност“, обясни проф. Аргирова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html