четвъртък, 25 април 2024 г.

Почетният ни консул в Намибия Михаил Михайлов стана част от „пишещите дипломати“

Снимка: Държавен културен институт към Министъра на външните работи

Литературен клуб „Перото“ събра много любознателна публика на представянето на новите книги с автор почетният консул на Република България в Намибия Михаил Михайлов. Събитието се състоя на 23 септември и бяха представени новия роман „Кафява захар“, „Лов и Любов“ и „История на истината“ – всички издания на  Университетско издателство „Св. Климент Охридски“.

Събитието беше част от програмата на Държавния културен институт към министъра на външните работи „пишещите дипломати“, чрез която се представят писатели и поети дипломати, и която „цели да популяризира литературата като инструмент на публична и културна дипломация, както и талантът на дипломатите, да споделят опита си от дипломацията – чрез литературата – това каза като приветствие г-жа Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавния културен институт към министъра на външните работи.

Авторът Михаил Михайлов бе представен подробно и на висота от проф. Валери Стефанов, изпълнителен директор на УИ „Св. Климент Охридски“. За книгата „Лов и любов“ той каза: „Най-синтетичното определение за лова е – приключение. Приключението отключва вратата към други светове, емоции, стъписвания… Ловът е приключение на сетивата – срещите с природата, с животните, с неизвестността, със случая… Ловът е приключение на духа – срещите със себе си и с другите на кръстопътя на страстта и съвестта. „Лов и любов“ е книга за това приключение. Написана е с много любов и с безспорен талант от Михаил Михайлов.“

Емоционални и оригинални изказвания  направиха Милена Димитрова, която е открила творчеството му покрай професионалните си ангажименти на вицепрезидента в срещите си с творци от българските общности по света; доц. Георги Лозанов, който каза, че „романът „Кафява захар“ е книга, създадена с фантазията на дете и с тъгата на зрял мъж“,  д-р Соломон Паси, министър на външните работи в периода 2001-2005 г. разсъждавайки за личността и книгите на Михайлов, цитира и популярна африканска поговорка „Получили сме земята не в наследство на родителите ни, а на заем от децата ни“, която може да разчитаме интегрирана и в романите; изказвания направиха още Виктор  Меламед, почетен консул на България в Тайланд,  политикът Михаил Миков, проф. Халачев, секретаря на съюза на ловците, други приятели и съмишленици.

Събитието премина  в приятна и емоционална среда за всички ценители на съвременната българска литература и отношение към африканската култура, която е пресъздадена  умело и увлекателно в книгите на Михаил Михайлов.

Михаил Михайлов е завършил  архитектура през 1982 г., а от 1985 г. е живял в Африка. Бил е декан в Колежа по изкуствата на Намибия. Почетен консул  на Р. България в Р. Намибия. Член на Съюза на българските писатели. Първият му роман „Анича“ е социална фантастика, третираща появата и хипотетичното изчезване на парите като основна причина за моралния разпад на човешкото общество. Част от неговото творчество е посветено на лова и животните. Разказите му „Африкански пусии“ и „Лов и Любов“ са възхвала на природата, на нейната хармония и неписаните ѝ закони, нарушавани единствено от човека. Новелата му „Бушменска прокоба“ описва в съвършени детайли орисията на изчезващите бушмени. Заради своята образност и емоционалност, литературните критици я сравняват със „Старецът и морето“ на Хемингуей. Тя е обявена за „Книга на 2010 година“ в Намибия. За нея авторът е удостоен със званието „Писател на Африка“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html