вторник, 16 април 2024 г.

Няколко разпространени неистини за здравословното хранене

Смятате, че гастритът се образува заради нездравословна храна, но пък можете да го „лекувате“ със супа? Помислете отново, защото това мнение е погрешно. Откъде всъщност идват стомашните проблеми и защо някои бульони могат само да навредят, пише РИА Новости.

„Не пийте сода – ще се сдобиете с гастрит“; „Яжте здравословни супи и гастритът няма да ви притеснява“ и още, и още подобни „народни мъдрости“ и съвети за храносмилането. И това е така в известен смисъл, но само при определени условия.

Основната причина за гастрит не е храната, а инфекцията с Helicobacter pylori, дължаща се на бактерии, които могат да се заселят в стомаха ни и да паразитират там, засягайки стомашната лигавица и причинявайки гастрит или язва. В крайна сметка това може дори да доведе до рак на стомашно-чревния тракт.

Следователно основна превенция са прегледите за наличието на тази инфекция и, ако е възможно, изключването на храна на обществени места като кафенета, столове, обществени места за хранене, тъй като там рискът от заразяване с тази инфекция е много по-висок, отколкото у дома.

Вторият фактор, влияещ върху развитието на гастрит или предизвикващ обостряне на хроничен гастрит – това са химикали, които също могат да раздразнят лигавиците. Най-опасни в този смисъл са трансмазнини, много пикантни храни, прекалено кисели или солени ястия, категорични са специалистите. И все пак има хора, чиито стомаси се чувстват комфортно при пикантна кухня. Всеки човек знае каква храна му действа добре и коя е непоносима за стомаха.

Храненето трябва да е редовно, защото стомахът ни свиква с редовното хранене и отделя стомашни сокове навреме, за да се справи с обема на храната, когато ядем. Фактът е, че той ще започне да приема храна и ще успее да я усвоява. Необходимо е да се яде бавно, а не да се яде „на крак“ и да се поглъща всичко за 10-15 минути. Отделяйте за хранене минимум половин час, дъвчете храната добре, защото това улеснява по-нататъшното храносмилане и усвояването на хранителни вещества.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html