четвъртък, 28 март 2024 г.

Гешев изкара семейство и багаж от луксозната вила в Бояна

Главният прокурор Иван Гешев, сн. БГНЕС, архив

Иван Гешев, който близо година и половина живя в дом №5 на резиденция „Бояна“, се е изнесъл, съобщава „Дневник“. Договорът на главния прокурор е трябвало да бъде прекратен до първи октомври 2021 г., но преди тази дата той и семейството му са напуснали луксозната вила. Информацията беше потвърдена пред „Дневник“ от Министерския съвет, след въпроси, свързани с имуществената декларация на Гешев, подадена пред Инспектората на Висшия съдебен съвет.

В нея той беше декларирал, че е живял под наем в апартамент от 57 кв. м, а наемодател е била администрацията на Министерския съвет. Наемът е бил 2200 лева.

Преди време „Свободна Европа“ съобщи, че главният прокурор се е настанил в резиденцията и според тяхната публикация договорите за ползване на държавната вила са два – всеки на стойност 2200 лева месечно.

От правителството и сега отказаха да уточнят дали декларираният от Гешев имот е именно дом №5 с аргумента, че това са лични данни. Но от анализа на всички известни и потвърдени досега данни, се разбира, че главният прокурор е обявил част от имота и плаща за него, а другата част е наета от член на семейството му, който плаща същата сума – 2200 лева.

„В случая се касае за хотелско настаняване в обект, който не е част от ведомствения жилищен фонд на Министерския съвет. Хотелското настаняване е при условията на услугата „дълъг престой“, дефинирана като настаняване в помещения за не по-малко от три последователни нощувки, реализирани от един настанен“, пише в отговорите от Министерския съвет до „Дневник“. От тях се разбира още, че Гешев е започнал да живее там през юли 2020 г. и договорът ще бъде прекратен към първи октомври 2021 година.

Правителствената пресслужба уточнява още, че „по отношение на държавната собственост, която се управлява от Министерския съвет и касае хотелско настаняване – комплекс Бояна, стопанство Евксиноград, почивна база Слънчев бряг, обект Шабла и почивна база Орлица, всеки гражданин може да ползва обекти в тези комплекси, информация за което има на интернет страницата www.travel.government.bg“.

Проверка на страницата за резиденция „Бояна“ показва, че достъпни за настаняване са стаи в хотелски комплекс „Дом 2“. Там могат да се наемат индивидуални стаи на цена от 170 лева или 130 лева (когато става въпрос за дълъг престой или уикенд). В дом №2 има и президентски апартамент за 410 лева на вечер.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html