петък, 29 март 2024 г.

Неоновите съмнения на художничката Калина Христова

Снимка: Doza Gallery

В самостоятелната си изложба „НЕОНОВО / NEWON“ Калина Христова показва картини, реализирани в последната година, и една нова посока, с която търси лична творческа трансформация. В изложбата, освен картини в актуалната за авторката техника – акрил, комбиниран с графична рисунка с пастелен молив върху картон, Калина Христова използва обекти, в чиято естетическа стойност се съмнява.

Тази творческа трансформация, в която неглижирани обекти и картини, пристигнали от най-различни кътчета на Европа, спасени и преродени за нов живот, е новият поглед към предметната среда като символно средство, чрез което Калина Христова показва идеите си. Тя се намесва в чуждото произведение на изкуството, на което се стреми да придаде ново символно значение, смислено за самата нея.

Дали намесата обезличава тези обекти, или образно казано ги спасява от забрава, публиката може да види до 28 септември.

За автора:

Доц. д-р Калина Христова е художник, график, илюстратор и дългогодишен преподавател в Нов български университет, ръководител на департамент „Изящни изкуства“ от 2020 г.

Завършила е Националната художествена академия в София със специалност „Графика“, след което продължава в магистърска програма „Графичен дизайн“ в НБУ. Специализира във Виенската академия за изящни изкуства (Akademie der bildenden Künste Wien), като след завръщането си в България започва да преподава рисуване и графика в НБУ.

Творческите ѝ проекти са в областта на плаката, класическите и дигитални илюстративни техники, и графичните технологии, а научните ѝ интереси са най-вече свързани с теорията и историческите аспекти на графичния и комуникативен дизайн.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html